esmaspäev, 14. aprill 2008

Reformierakond asutab sõjalise tiiva

Reformierakond alustas oma sõjalise tiiva värbamist, et Tallinn kiire ja tõhusa sõjakäiguga tagasi võtta.

Värvatava reformiväe kindralstaap asub Tartus (peatselt erastatakse ja renoveeritakse selle tarbeks Tartu Toomkirik) ning logistikaelement paigutatakse juba praegu erastatavatesse endistesse Tartu pataljoni ruumidesse.

"Hea kodanik, võtame koos Tallinna tagasi!” seisab Reformierakonna pöördumises, mis yhtlasi kinnitab, et operatsiooni lahingutes tarvitatakse yksnes kõrgtehnoloogilise sõja jaoks väljaõpetatud vabatahtlikke palgasõdureid.

Aktsioon tuleb vastusena Keskerakonna yha kasvavale sõjakusele ning Keskerakonna paramilitaarsete organisatsioonide kasvule. "Räägi oma sõpradele, mida Keskerakond pealinnas korda on saatnud, ja astu teenistusse! Sinu rahaga prassivate valitsejate käest võtame raha ära ja jagame Tallinna äravõtmise järel võitlejate vahel," kirjutab Reformierakond lendlehes. Sõltumatu Šveitsi Sõjaõiguse Instituudi vaatlejate hinnangul võib konflikti säärane eskaleerumine viia mõttetu ryystamise ja rahvamajandusliku katastroofini.

Reformierakonna fraktsioon algatas volikogus eelnõu maamaksu alandamiseks eelmise aasta tasemele ehk 0,6%ni maamaksustamise hinnast. Ettepanek on arutlusel selle nädala neljapäevasel volikogu istungil. Reformierakond on nädalavahetuse jooksul kogunud Keskerakonna-vastase sõjakäigu jaoks 7000 vabatahtlikku võitlejat, kelle väljaõpe algab peatselt. Keskerakondlikel paramilitaarsetel organisatsioonidel on sellest hoolimata praegu 2,5-kordne ylekaal.

Eelarveprobleemide asemel tuleks mõelda Tallinnast

Peaminister Andrus Ansip palus valitsuse pressikonverentsil riigieelarvele mitte mõelda.

"Tallinna linna korteritehingud ja tänavaaugud on põhjustanud situatsiooni, kus majanduslangusest tingitud eelarvepuudujääkide arutelu tuleb sügisesse lükata," kommenteeris peaminister võidukalt. Ministri sõnul on olukord Tallinnas katastroofile lähenev -- olukorras, kus koristajate hordid linnatänavatelt terahaaval tolmu koguvad, analüüsivad ja koledaid seinu ilusate plakatitega ehivad, on täiesti unarusse jäetud elu põhiväärtused ja majanduskasvu alused: teed.

Teed on väga augulised ja neisse tekib auke aina juurde. Linnavalitsus samas neid auke ei lapi ja inimesed murravad neis luid ja väikelapsed kukuvad nende põhja ja saavad hirmsal kombel viga. Hiljuti paiskas härra linnnapea Toompealt saadetud rahumeelse saadiku ühte linna keskel seisvasse põhjatusse auku ja karjus: "See. On. Tallinn!"

Rahandusministrit HMS ära ei tundnud ja temalt eelarvekriisi kohta kommentaare saada ei õnnestunud.

Loe ka: PM: Reform kutsub rahvast pealinnas võimupöördele
Loe ka: PM: Tänavad peavad maipühaks talveprahist puhtaks saama

kolmapäev, 9. aprill 2008

Linnar Priimägi avardas tallinlaste identiteeti

Mitu aastat tagasi Linnar Priimäelt tellitud Tallinna mainekujundusprojektist on enamik ideid teostatud ning linnapea Edgar Savisaare sõnul on see tallinlaste identiteedile väga hästi mõjunud.

"Sellest projektist on teostatud enamik põhilisi ideid, mis välja pakuti, alates Vabaduse platsile kellade taha panemisega ja lõpetades Tallinna päeva korraldamisega," ytles Edgar Savisaar linna pressikonverentsil. "On väga meeldiv, et on lõppenud nii-öelda keskaeg ja Tallinn on viimaks kellakapist välja tulnud."

"Ma täpselt ei mäletagi, millal see kõik alguse sai ja kui kaua see kestnud on, aga selle tagajärjel ma arvan, et tallinlaste identiteet — teadmine, et mina, Edgar Savisaar, olen tallinlane ja see tähendab midagi — ma arvan, et see on üsna oluliselt laienenud," lisas Savisaar. "Vaadake kas või mind: te ju näete, et mu identiteet on märksa laiem kui aasta tagasi. Pidin sellepärast uue pintsakugi ostma, et minu kui tallinlase identiteet sellesse ikka ära mahuks!"

Praegu teeb Linnar Priimägi Savisaare sõnul põhiliselt koostööd linnavolikoguga, kus on uute ideede osakaal ka tõusnud. Iga uus idee on teadupärast korduvkasutatud vana. "Kui meil õnnestub tagada, et keegi Priimäele jätkuvalt luuletuste eest raha ei maksa, peab ta neid edaspidigi meie juures avaldama ja mainekujunduseks nimetama," kiitis Savisaar.

Loe ka: Linnar Priimägi avardas tallinlaste identiteeti

teisipäev, 8. aprill 2008

Kaitsevägi hakkab politseid abistama

Täna pärast lehtede trükkiminekut saatis Justiitsministeerium pressiteate, milles tehakse ettepanek anda kaitsejõududele korravalve tagamise kohustus riigis ka eriolukorda välja kuulutamata.

Üks sõjaväelise riigipöörde niiditõmbajatest justiitsminister Rein Lang kommenteeris muudatusi HMSile järgmiselt: "Ei ole mõeldav, et sõjavägi oma püssidega kõrvalt vaatab, kui meil Tallinnas marodöörid märatsevad ja lõngapoode põletada üritavad. No andke andeks! Ameerikas näiteks laseb rahvuskaart pidevalt märatsevaid üliõpilasi maha."

Vastavalt uuele korrale hakkavad sõjaväeüksused teostama ka praegu valdavalt erasektorisse väljaantud ülesandeid nagu bussijäneste jälitamine ja kiiruspiirangutest kinnipidamise tagamine. "Meil on piisavalt sõjaväelasi, et igale Tallinna ristmikule vähemalt üks korda valvama panna."

Uue korra seadustamiseks on vaja teha parandusi ka politseiseadusse, et oleks võimalik lisaks tavapärastele politsei erivahenditele korravalves kasutada ka haubitsaid, granaadi-, leegi- ja raketiheitjaid, raskekuulipildujaid ning soomukeid Pasi.

"Ega see soomuk millegi muu kui hullunud rahvajõugu jaoks nagunii kasulik pole," kommenteeris anonüümseks jääda soovinud tegevsõjaväelane olukorda.

Peaminister Andrus pani rahvale südamele provokatsioone ignoreerida ja koju jääda.

Loe ka: Kaitsevägi saab politsei abijõuks ilma eriolukorrata

Leedu ja Läti piirikonflikt teravneb

Leedu natsionalistid korraldasid öösel vastu teisipäeva juba teise pealetungi Läti piirialadele. Läti eriüksuslastel õnnestus pealetung automaatide abil tagasi lüüa. Inimkaotustest andmeid ei ole.

Läti välisministeerium on juba esitanud Leedule noodi natsionalistide lubamatu tegevuse osas, milles annab teada, et Leedu suutmatus mässulisi ohjeldada võib seada tugevasti ohtu riikidevahelise koostöö. Läti peaminister ei välistanud konflikti laienemise korral ka sõjalist sekkumist.

"Praegu on selge, et Leedu ei soovi probleemiga aktiivselt tegeleda ja see jätab meie piirialad kaitseta," kommenteeris Läti peaminister. Peaminister ei välistanud ka NATO leppe viienda artikli rakendamist, mis käsitleb ühe rünnakut ühe NATO liikmesriigi vastu rünnakuna kõigi liitlaste vastu.

Venemaa peaminister Vladimir Putin tervitas konflikti ja lubas selle lahendamisel kindlasti ka sõjalist abi osutada. "Praegu veel selget otsust ei ole: Leedu ründamine oleks Valgevene enklaavistaatusest väljatoomisel kriitilisem: oleme äraootaval seisukohal kas Leedu heidetakse NATOst välja või mitte."

Eesti kaitsejõudude pressiesindaja teatel on meie vabariik võtnud positsioonid Ruhnu ümbruse paiknevate kiluvarude kaitseks ning tõrjuvad juba praegu aktiivselt küberründeid Eesti kriitilisele infrastruktuurile. Peaministrilt kommentaare saada ei õnnestunud, sest praegu on tarvis kiiresti-kiiresti teiste parteide arvelt mainet päästa.

Loe ka: DELFI: 50 üle piiri tunginud leedulast peksid Läti asula laiali

teisipäev, 1. aprill 2008

Linn tellis Kangrolt uued liiklusmärgid

Loomaks Keskerakonna plakatite ümbrusse turvalist liikluskeskkonda tellis Tallinn Tarmo Kangrolt tuhat pronksist liiklusmärki 30 km/h liikluspiirangute kehtestamiseks. Kujude valmimistähtaeg ühitatakse kohalike omavalitsuste valimiste avapäevaga.

Tallinna Transpordiameti teatel tulevad uued märgid linnakeskkonda esteetiliselt sobivad ja kujutavad endast naeratavaid linnaosavanemaid, kes hellalt liikluspiirangukettaid sülelevad. Märkide nähtavust tagab 3M helkurmaterjal, mis on autotulede abil nähtav kuni 300 meetri kauguselt ning märkide suurus ning kuju vastab liikluseeskirjades kehtestatule.

"Otsisime viisi kuidas muuta Tallinn turvalisemaks ning ühtlasi eksponeerida neid toredaid inimesi, kes meie linnaosades rasket tänamatut tööd teevad. See on tavaline praktika kõikides Ladina-Ameerika riikides," selgitas linna Avalikkussuhete Ameti pressiesindaja.

Kujude ja kavandite hinda on praegu vara öelda, sest lepingud on veel sõlmimata ja kõik võib muutuda. Kõikide kujude pead on Rooma riigi eeskujul vahetatavad ja keermestatud.

Projekti edukuse korral lubati kaaluda ka ülekäiguradade turvamist linnapea pronkskujudega.

Loe ka: Linn tellis skulptor Tauno Kangrolt Rahvarinde mälestustahvli
Loe ka: Tallinn tõmbaks kiiruspiiri kesklinnas 40 km/h peale