teisipäev, 31. august 2010

President kuulutas välja sõnause ehk positiivsete sõnade võistluse

President Toomas Hendrik Ilves kutsus taasiseseisvumispäeval inimesi üles osalema sõnavõistlusel, et leida uusi sõnu, tähistamaks riigi ja ühiskonnaga seotud mõisteid.

Ilvese sõnul peaksid uued sõnad tähistama mõisteid, millega me muutunud elus üha rohkem kokku puutume, kuid mille tähistamiseks häid keelendeid seni pole.

"Nüüd, majanduskriisi ajal, on Eestil kui väikeriigil raske üksinda võlamülkast välja rabeleda. Eestil on majanduse mõjutamiseks sama vähe lootust kui minul presidendina Eesti poliitikas," rääkis president. "Sellest hoolimata ei tohi me pead norgu ja käsi rüppe lasta! Ka mina vaatan riigijuhtimise asemel rõõmuga pealt, kuidas Evelin uisutab. Kohe läheb süda soojaks."

Presidendi sõnul seisid rahvas ja loominguline eliit okupatsiooniaastatel ringkaitses emakeele säilimise eest ning nõu, jõu ja kavalusega hoiti eestikeelset haridust, teatrit ja ajakirjandust.

"Sellises olukorras on positiivne keelekasutus äärmiselt oluline. Ei tohi jätta meie emakeeles laiutama sõnu, mis ei meenuta kellelegi midagi meeldivat, ei kajasta asjade sisulist olemust või teevad seda ebatäpselt," märkis Ilves. "Kellele meeldiks koondamine? Aga kui esmaspäevahommikusel koosolekul kuulutatakse selle asemel välja näiteks hurmaus, ei saa enamik inimesi üldse aru, millest jutt käib. Asendades masendavad sõnad uute ja reibastega, vabaneme muretaagast ja astume pika sammu uue, helgema Eesti poole!"

Välja on pakutud 11 mõistet, mille tähistamiseks eesti keeles sobivat sõna praegu pole, on ainult keerukas sõnaühend või võõrsõna või tekitab segadust olemasoleva sõna mitmetähenduslikkus. Iga võistleja saab välja pakkuda ka ühe uue enda mõiste.

Uusi sünonüüme otsitakse mõistetele tööpuudus, närune sündivus, ühe kolmandiku Eesti elanikkonna üha süvenev kapseldumine, olematu sisetarbimine, töötu, palgakärbe, töötutoetus, töötuskindlustus, koondamine, kuritegevus ja poliitik.

Praeguseks on juba leitud asendus sõnadele palk (töötasu), rahvaliitlane (sots), kohuke (kräpp), makaron (pasta) ja sõnavõistlus (sõnaus). Võistlejate seas on populaarsed ka sõnad rahapuudus, palgalõhe ja kodutud.

Sõnapakkumisi saab saata võistluse kodulehelt www.sonavoistlus.ee, e-kirjaga sonavoistlus@sonavoistlus.ee ja tavaposti teel (Eesti Keele Instituut, Roosikrantsi 6, 10119 Tallinn, märgusõna "Sõnavõistlus") hiljemalt 4. oktoobriks 2010 (k.a postitempli kuupäev).

Võistlust korraldab Eesti Keele Instituut koostöös presidendi kantseleiga.

Presidendi sõnavõistluse nimetus "sõnaus" pärineb Wiedemanni eesti-saksa sõnaraamatust ning tähendab kas koosolekut, arutelu, läbirääkimist või võlumist ja nõidumist. Korraldajate meelest sobis see võistluse nimetuseks, kuna see sisaldab nii arutelu kui ka sümboolselt uute sõnade väljavõlumist.


Toimetaja märkus. Haige Mõistuse Syndikaat omalt poolt tähistab Johannes Aaviku synniaastapäeva, kuulutades välja komakogumise Postimehe heaks. Annetatud komad palutakse viia Postimehe toimetusse, lahkemaid annetajaid premeerib HMS aga Kihnus käsitsi valmistatud semikooloniga.

Loe ka: President ja Eesti Keele Instituut kuulutasid välja sõnause ehk sõnavõistluse

AGU UUDELEPP: sõnaus, hingamisruum ja purelev karavan

reede, 27. august 2010

Ennustaja Edgari ettekuulutus läks täide!

"Näe, ennustasin, et hommikul tõuseb päike - ja tõusiski!" rõõmustab ennustaja Edgar. "Ise ka ei uskunud."

Täismees on oma vedamise üle rõõmus nagu laps, kellele emme poest suure jäätisetuutu tõi. "Iga kord, kui ma mingit õnnetust või valitsusevahetust olen ennustanud, ei juhtu midagi. Ma hakkasin juba lootust kaotama. Aga näe, korda läks!"

Homseks ennustab julgust saanud Edgar ilmastikunähtust. "Mingi laine on tulemas," ütleb ennustaja Edgar. Ta ei tea veel küll täpselt, kas homme tabab meid vihm, rahe, äike, udu või päikesepaiste, aga tulemata see ei jäävat!

Edgar Egipte kinnitab, et üleeile juhtunud päikeseloojang oli üks neist kahest, mida ta 13. augustil meelelahutusportaalile Publik antud intervjuus kuulutas.

Paraku pole see veel kõik. Sügis on alles tulemas. Ohtlik aeg kestab 28. oktoobrini ja planeetide seisu iseloomustab Edgar sõnaga, mis trükimusta ei kannata.
"Tuul tuleb kuskilt poolt ja mul on kuri kahtlus, et mingi jama tuleb vihmaga," on Edgar mures. On ka võimalus, et metsas kasvavad seened. Ülemiste järvgi on ohtlik koht, sealt kaldalt võib leida konni.

Võib juhtuda, et täppi läheb ka rohkem kui üks ennustus. Edgar ei taha täpsemaks minna, kartes tekitada paanikat.

Loe ka: Ennustaja Edgari ettekuulutus läks täide!

neljapäev, 26. august 2010

Kadrioru park astus Keskerakonda

Tallinnas asuv Kadrioru park astus Keskerakonda, selgub erakonna pressiteatest.

Park põhjendas erakonnastumist keerukate ilmaolude, euro tuleku ja segaste tulevikuperspektiividega, mis Ansipi valitsuse all parki oodata võivad.

"Ma ei saa lubada enda edasist kärpimist," ütles park. "Barokkpargi ilme säilitamiseks tuleks minu puudel lähema paari aastakümne jooksul lasta rahulikult kasvada."

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul kandideerib Kadrioru park tõenäoliselt riigikogusse mõnes Tallinna valimisringkonnas.

neljapäev, 19. august 2010

Reformierakond vabandab vea tõttu pressiteates

Eilses Reformierakonna pressiteates oli viga isikusamasuse tuvastamisel. Reformierakond vabandas eksituse pärast, mis on tingitud nimede ja elualade sarnasusest ning kinnitas, et Reformierakonnaga on liitunud küll Dimitri Vorobjov, kes tegeleb võitluskunstidega, kuid mitte kickpoksiga.

Kahjuks esines paar pisemat viga isikusamasuse tuvastamisel ka tänases sellekohases pressiteates. Reformierakond kinnitab, et juunis alanud laienemiskampaania käigus on parteiga liitunud üle 1000 inimese, teiste hulgas mitmed nimekate kodanike nimekaimud nagu näiteks:
* Martin Loo (kes sõidab küll jalgrattaga, kuid ei ole profirattur),
* Tauno Võhmar (kes elab küll Jõhvis, kuid pole vallavanem),
* Juss Laansoo (kes küll juhib autot, kuid ei ole motokrossisõitja),
* Vello Siidar (kes küll kuulub Kaitseliitu, kuid pole Kaitseliidu Harju Maleva asutajaliige),
* Martin Parmas (kellele meeldib küll tantsida, kuid kes pole tantsutreener),
* Toomas Kruusimägi (kes on küll õppinud koolis inglise keelt, kuid pole Tallinna Inglise Kolledži direktor),
* Einar Vallbaum (kes on küll külastanud Lääne-Virumaad, kuid pole seal maavanem),
* Teet Kuusmik (kes on küll jalutanud pargis ja töötanud tööstuses, kuid pole Jõhvi tööstuspargi juhatuse esimees),
* Kai Räisa (kes küll armastab lapsi, kuid pole Elva lastekodu direktor)
* ning mitmed Puhja, Viiratsi ja Juuru elanikud, kes pole siiski vallavanemad. Teate, nad kõik on nii sarnased, jube raske on vahet teha.

Reformierakonnaga samanimelisse, kuid mitte valitsuses osalevasse Reformierakonda kuulub tänase seisuga üle 8500 liikme. Meil on Kallas ja meil on Kirsipuu, aga need on lihtsalt sama nimega.

Lugupidamisega
Reformierakonna pressiteenistus

Loe ka: SEGADUS: kick-poksi maailmameister ei astunud Reformierakonda

esmaspäev, 16. august 2010

Tallinna abitelefon 1345 lahendab igasuguseid probleeme

Tallinna abitelefonile 1345 laekus 9. kuni 15. augustini 1154 kõnet, millest 205 korda helistati seoses transpordialaste probleemidega, 143 korda kysiti yldist linnainfot ja 122 helistamist liigitati valdkonda "teistsugune probleem".

Näiteks teatas politsei avariigrupp telefonile 1345, et Õismäe tee trollide lõpp-peatuse juures lennutas torm puu otsa kassipoja. Kohale sõitnud abitelefoni dispetšerite abiga toodi kiisu sealt alla, õnneliku omaniku käte vahele.

Abitelefonilt sai abi ka inimene, kes tahtis teada, kas Fibonacci algarve on tõepoolest lõpmatu hulk. Seni lahendumatuks peetud matemaatilisele probleemile leidsid dispetšerid vastuse kolme minuti ja kahekymne kuue sekundiga.

Samuti teatati telefonile 1345 vahejuhtumist Soo ja Kungla tänava ristmikul, kus tormituul oli majakatuse kõnniteele lennutanud. Lähemal uurimisel selgus, et katus oli pärit Tööstuse tänav 40 asuva maja küljest. Mupo usinad meistrimehed paigaldasid majale poole tunniga uue katuse ning tööhoogu sattunult võõpasid yle ka maja fassaadi koos majarahvaga.

Samuti tegi mupo abitelefonile helistanud vanamammile telefoni kaudu kahvli ja lusika abil pimesooleoperatsiooni.

Tänases päevaplaanis ootavad järge kodanike palved parandada Vabadusrist, õpetada eesti keelt Ida-Viru kooliõpetajatele, võtta yhendust lähima kosmosetsivilisatsiooniga ning vahetada välja Tallinna linnapea.

Kuna lähikuudel on Eestis valimiste oht, soovitab abitelefon 1345 ja majade uksed tasub poliitikute eest igaks juhuks korralikult kinni hoida!

Allikas: Postimees/Raepress

kolmapäev, 11. august 2010

Yana Toom: Tallinna loomaaias ähvardab loomi surnukssöötmine

Tallinna loomaaed vaevleb koledasti rahapuuduse käes, kuid Tallinna abilinnapea Yana Toomi kinnitusel ei tähenda see, et loomad nälgiksid. "Ega loomad siis raha söö," imestas ta.

Toom kinnitas tänasel linnavalitsuse pressikonverentsil, et meedias avaldatud info, justkui loomaaia asukaid ähvardaks kriisi tõttu nälg, ei vasta tõele. Tema sõnul eraldas Tallinna linnavalitsus kord aastate eest loomaaiale kümneid miljoneid kroone ning kavatseb kunagi võib-olla hea õnne korral veel 3-4 miljoniga toetada.

"Keegi ei nälgi," rõhutas Toom. "Muidugi surevad loomad pidevalt, kuid see juhtub haiguste ja õnnetuste tõttu või ka tavalise pikniku käigus."

"Näiteks eile toimus loomaaias linnavalitsuse väike suveüritus. On silmaga näha, et miilusid ja lakklambaid on loomaaias liiga palju, pealegi maitsevad nad suurepäraselt. Me lihtsalt sööme nad ära, enne kui keegi jõuaks nälga surra," selgitas abilinnapea.

Pigem peab Yana Toom loomadele ohtlikuks ületoitmist, mis on linnavalitsuse rikkaliku toetuse tõttu kerge tulema. Seepärast peab ta järgmisel nädalal loomaaia talitajatele õpetliku loengu loomade liigse nuumamise kahjulikkusest nende kulinaarsetele omadustele.

Loe ka: Yana Toom: Tallinna loomaaias ei sure ükski loom nälga

reede, 6. august 2010

Medvedev tahab huntidest koerad teha

Venemaa president Dmitri Medvedev esitas täna ettepaneku nimetada hundid ymber koerteks, tuginedes juba mäletamata aegadest rahva seas käibivale eufemistlikule metsakutsu nimetusele.

"Me vajame professionaalseid loomi, kes on efektiivsed, teevad oma tööd ausalt ja ladusalt. Seetõttu leian, et on tulnud aeg anda inimese heale sõbrale hundile nimi, mis talle juba ammu kuulunud on — koer," ütles riigipea metsakutsusid puudutava eelnõuprojekti arutelul.

Ta meenutas, et nimetust "metsakutsu" kasutatakse hundi kohta juba ammu.

"Sellega toonitame metsakutsude rahvalikku, töölis-talupoeglikku iseloomu. Sisuliselt on tegemist hallikuueliste koertega," kuulutas Medvedev.

esmaspäev, 2. august 2010

Noorparteilastele jäid laagrist head mälestused

Juuli alguses toimus Põhja-Koreas Sapungi järve ääres esmakordselt rahvusvaheline noortelaager, kus osales noori rohkem kui 80 riigist. Paraku püüab Eesti meedia luua sellest laagrist ühekülgset negatiivset pilti. See meenutab Eestis nii tihti kritiseeritud Pyongyangi propagandat, mis on hästi kurb. Muide, Kim Jong-ili uuringu kohaselt on The Pyongyang Times maailma kõige objektiivsem ja positiivsem ajaleht!

Paljud meie kaasmaalased arvavad, et Sapungi noortelaager on korraldatud pioneeriorganisatsiooni poolt, mis ei vasta tõele. Jah, esimesed paar aastat see oli pioneeriorganisatsiooni korraldatud üritus, kuid juba mitu aastat on seda oma tiiva all hoidnud Sotsialistlike Töölisnoorte Liiga. On naljakas väita, et see on poliitiline sündmus, kui arvestada sellega, et lisaks rahvusvahelisele noorsoovahetusele toimus laagris ka Art-paraad, kuhu tulid loomenoored kõikidest Põhja-Korea nurkadest ja tegelesid terve nädala kunstiga. Muide, Põhja-Korea tööliskunst on imekspandavalt kaunis ja sügav, erinevalt imperialistlike riikide hirmsast rusutud kunstist. Me polnud kunagi kuulnud midagi nii kaunist kui "Laul kindral Kim Il Sungist"!

Ka rahvusvaheline noorsoovahetus oli jagatud kuueks erinevaks suunaks: kunst ja disain, keskkond, kodanikuühiskond, majandus ja innovatsioon, massimeedia ja globaalne poliitika. Seega on näha, et poliitikast oli juttu suhteliselt vähe, võimupoolseks propagandaks ruumi eriti ei jäänudki. Vastupidiselt röövvallutajate propagandale puuduvad Korea Rahvademokraatlikus Vabriigis nii tsensuur ja propaganda kui ka poliitika, kuna kõik korealased töötavad partei juhtimisel ühiselt rahva hüvanguks!

Samuti on Eesti meedias ilmunud artiklites osutatud korraldajate vigadele, kusjuures mainimata on jäänud kõik pingutused ja suur töö. Peame meeles, et näiteks ükski osaleja Eestist ei jäänud ilma viisata. Väga operatiivselt tegutses ka Põhja-Korea saatkond, tänu kellele kõik need osalejad, kes algul ei saanud viisasid korraldajate poolt tehtud vigade tõttu, said dokumendid poole päeva jooksul tasuta kätte. Korea Rahvademokraatlikus Vabariigis ei ole bürokraatiat, sest seal valitseb rahva võim, välisriikide turiste rabab aga maailma kõige puhtam, kaunim ja sotsialistlikum loodus!

Millised positiivsed aspektid jäid mainimata? Kui Eestis ilmub igal aastal hulk uudiseid alkoholi liigtarbimisest noorteorganisatsioonide üritustel, siis Sapungis oli alkoholi tarbimine rangelt keelatud. Mitmed osalejad Eestist ütlesid, et laagri järel sain aru, et hästi lõbutseda võib ka ilma alkoholita. Muide, Põhja-Koreas ei tunta alkoholi, narkomaaniat ega kuritegevust, sest kõik kodanikud tegelevad kolm korda päevas raadiomuusika saatel hommikuvõimlemisega, elavad kaua ja õnnelikult!

Lisaks rikkalikule haridusprogrammile olid ka suurepärased võimalused spordi tegemiseks: fitness, jooksmine, veespordialad (purjetamine, wind-surfing, kanuu, süstad, katamaraanid, ujumine), alpinism, võrkpall, batuudid, rattamatkad, laskmine ja jõusaal rannas! Lisaks oli korraldatud "Sapungi jalgpalli-MM". Põhja-Korea sportlased on kõigil spordialadel maailma kõige paremad, tugevamad ja ilusamad!

Vaatamata mõnedele korraldamisvigadele jäävad meelde vaid positiivsed muljed nendest toredatest inimestest, keda Sapungi meeskond oli maailma erinevatest paikadest kohale kutsunud ja sellega suurepärase rahvusvahelise suhtlemisplatvormi loonud. Tekib küsimus - kes takistab ka teisi riike samalaadseid üritusi korraldamast, selle asemel et kritiseerida hästi õnnestunud eksperimenti töörahva kommunistlikus paradiisis. Selles on süüdi rahvusvahelised imperialistidest vereimejad, kelle Kurjuse Telge juhivad Ameerika Närused Kiskjalikud Ühendriigid!

Pikka iga Suurele Juhile, Korea Töölispartei peasekretärile, maailma kõige õnnelikuma Vabariigi Kõrgeimale Juhile Kim Jong-ilile!



Jaana Kalinistova; Karine Oganesjan (Noored Rohelised); Roman Lihhavtšuk (Reforminoored); Jevgeni Moissejenkov (Kesknoored); HMS



Arvamusavalduse on kiitnud heaks Korea Rahvademokraatliku Vabariigi Töölispartei Avaliku Kommunikatsiooni, Pressi- ja Sõnavabaduse Tagamise ning Suure Juhi ja Rahva Ühtse Tahte Väljendamise Büroo.

Loe ka: Seligeri laagris käinud eestimaalased jäid ellu

Tudengineiule jäid Seligeri laagrist pigem head mälestused