neljapäev, 12. mai 2011

Eesti maanteedelt kaovad palgikoormatega veokid

Seoses muutustega RMK metsanduspoliitikas juurutab Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit (EMPL) elektroonilise elektroonilise veosüsteemi ELVIS, mis võimaldab füüsilise asemel elektroonilist metsamaterjalivedu ning muudab efektiivsemaks kõigi metsandusega seotud ettevõtete tegevuse.

"ELVISe kasutuselevõtuga muutub metsamaterjali vedu elektrooniliseks, standardiseeritakse andmestruktuurid ning paraneb ja kiireneb infovahetus erinevate osapoolte vahel," kinnitas HMSile EMPLi tegevdirektor Ott Otsmann. "Korrastub ka riigiasutuste töö, kelle ülesandeks on metsamaterjali ostu-müügiga seotud tehingute jälgimine."

E-veo projektiga alustati EMPL-i eestvedamisel 2008. aasta sügisel. Projekti kogumaksumus ulatus 224 000 euroni (3,5 mln krooni). 170 000 euro ulatuses rahastati seda Euroopa Regionaalarengu Fondist Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse (RIA) kaudu, ülejäänud oli omafinantseering. RMK panustas omafinantseeringusse ühe neljandiku, lisaks osalesid süsteemi väljatöötamisel RMK spetsialistid.

Loe ka: RMK alustab üleminekut paberitööstusevabale metsamajandamisele

RMK alustab üleminekut paberivabale metsamajandamisele

RMK alustab üleminekut paberitööstusevabale metsamajandamisele

Eestis raiutakse aastas orienteeruvalt 6 miljonit tm puitu. Kuna üleraie põhjustab Eesti metsadele pöördumatut kahju, otsustas 38% Eesti metsast majandav RMK alustada paberitööstusevaba metsamajandamist.

Metsa paberitööstusele müümise asemel pannakse rohkem rõhku loodusturismile, samuti marja- ja seenekorjamisele. Eesti rikkaliku linnustiku ärakasutamiseks koostöös loometööstusega valmib laiaulatuslik helisalvestiste ekspordi plaan.

"Eelkõige näeme kasu selles, et mets jääb alles," kommenteeris HMSile uut kava RMK juhatuse liige Tavo Uuetalu. "Samas paraneb ka Eesti elanikkonna tervis ja väheneb oluliselt paberitööstusest tulenev loodusreostus."

Metsakülastuste populariseerimiseks sõlmis RMK Elioniga vastava lepingu 4. mail. Lähikuudel ehitatakse infosüsteemide vahele vajalikud liidesed ning testitakse lahenduse toimimist, kava kohaselt vabaneb RMK paberitööstusest täielikult 2012. aasta alguseks.


Loe ka: Eesti maanteedelt kaovad palgikoormatega veokid
RMK alustab üleminekut paberivabale metsamajandamisele

teisipäev, 3. mai 2011

Rahvusringhääling kaalub kurtidele raadiokanali loomist

Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) juhatuse esimees Margus Allikmaa peab võimalikuks kuulmispuuetega inimestele interneti vahendusel edastatava raadiokanali avamist.
Allikmaa kirjutas vastuses kuulmispuuetega inimeste MTÜ juhatuse esimehe pöördumisele, et interneti vahendusel oleks võimalik avada raadiokanal praktiliselt kohe.

"Väga lihtne oleks avada uus võrgukeskkond kuulmispuuetega inimestele või kasutada juba mõnd olemasolevat ja tuntut ning lisada sinna helikanal, mis edastab Eesti Raadio ja minu poolest ka kõigi teiste raadiokanalite helisid. Õigupoolest ei olegi vajadust seal mingit heli tekitada. Seega oleks nägemispuudega inimesel vaja raadiot (või seda isegi poleks vaja), mille heli on maha keeratud ja sinna kõrvale kõlaritega varustatud ja internetiga ühendatud arvutit," kirjutas Allikmaa.

Allikmaa tõdes, et kogu saatepäeva ei ole tarvis teha ning internetikanali loomiseks piisab paarist inimesest, kes oleks valmis oma nime veebilehele kirja panema, üht pisut paremat arvutit ning IT-haridusega meest, kes asja käima paneks.

"Käivitamise ehk tehniliste lahenduste loomise võib rahvusringhääling võtta kohe enda kanda ja tegelikult võiks ka terve raadiokanali kohe rahvusringhäälingu ruumes avada, kuna ühtegi saadet ju tegelikult tegema ei pea. Aga saatekava kirjelduse koostamine võiks osaliselt olla kuulmispuuetega inimesi ühendavate liitude mure. Ma usun, et selleks on võimalik leida rahalist tuge nii sotsiaalministeeriumilt kui ka teistest allikatest," märkis Allikmaa.

Loe ka: ETV kaalub pimedatele eraldi kanali loomist

esmaspäev, 2. mai 2011

Kolm sakslast neljast nõuab alampalka

Sakslased kardavad, et kui 1. maist nende tööturg idaeurooplastele lahti läheb, algab palgadumping. Selle vastu aitaks kõigile alampalga maksmine.

Suur enamus sakslastest on kohustusliku alampalga poolt, kirjutab Spiegel Online. Vastavalt küsitlusele on 76 protsenti selle poolt, et valitsus selle viivitamatult sisse viiks. Küsitluse viis läbi infratest-dimap.

66 protsenti küsitletutest heidab valitsusele ette, et see ei kaitse Saksa tööturgu piisavalt ähvardava palgadumpingu eest. Vastanute arvates saavad nad liiga suurt palka ning nad tahavad teenida alampalka. Paraku on alampalk kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides peale Saksamaa ja Küprose, nii et see tuleb alles kehtestada.

Ajalehe Berliner Zeitung info põhjal tähendaks alampalga tunnitasu kinnistamine 8,50 eurole sissetuleku langust ligi 25 miljonil töötajal. Riigile tooks see sisse rohkem kui 7 miljardit lisaeurot.

Loe ka: Kolm sakslast neljast nõuab alampalka
http://www.ap3.ee/?PublicationId=b7707271-9a48-4756-9eae-7e90c2211f15&ref=rss

Ameeriklaste eriüksus tappis Evald Okase

Ühendriikide president teatas, et Eesti kunsti Picasso, modernismiklassik Evald Okas tapeti ameeriklaste poolt Tallinnas.

Okas tapeti maismaaoperatsiooni käigus Merivälja lähistel, vahendas BBC.

Ühendriikide luure sai vihje mehe asupaiga kohta mullu augustis.

Obama sõnul hukkus Okas sõnavahetuse käigus ning mehe surnukeha toimetasid ameeriklased sündmuspaigalt minema.

Okast seostati mitmete teostega, kaasa arvatud 1982. aasta monograafiaga Villem Raami sulest. See tähendas ühtlasi mehe paiknemist Eesti enim tuntud kunstnike nimekirja tipus.

"Tegemist on meie rahva seni kõige suurema võiduga Eesti kunsti vastu," rõhutas Obama.

Ühendriikide saatkondadele kogu maailmas on edastatud valitsuse poolt hoiatus, et kunstiavalikkus võib Okase tapmise eest korraldada kättemaksurünnakuid.

Pärast uudise avalikuks tulekut kogunes Ühendriikide pealinnas Washingtonis spontaanne rahvahulk, kes skandeeris "modernism, modernism".

Välisminister Urmas Paet avaldas Ühendriikidele Okase tapmise pärast kaastunnet.

Loe ka: Ameeriklaste eriüksus tappis Osama bin Ladeni
Jumalaga, Evald Okas!