reede, 10. jaanuar 2014

Salajane pöördumine: Laulu- ja tantsupeol voolaku alkohol

Hulk alkoholitootjaid ja Eesti kraanivarjulohistajate liit esitasid kultuuriministrile ja laulu- ja tantsupeo korraldajatele ultimaatumi, milles välistatakse rahaline sponsorlus valitsevatele parteidele, kui Eesti suurim pidu ilma alkoholita möödub. Laulu- ja tantsupeo sihtasutus on surve all.

Alkoholiga seotud ühendused esitasid sama ultimaatumi ka aastatel 2009 ja 2011 ning need olid edukad.

"Olukorras, kus oleme alkoholi tarbimiselt mitte ainult Euroopas vaid juba kogu maailmas esirinnas, ei tohi jätta astumata samme selle esikoha säilitamisel. On mõeldamatu, et Eestlane tunneb end kodumaal kaine peaga hästi. Teaduslike uuringute kohaselt valdab paljusid alkoholist võõrduvaid inimesi halb enesetunne, iiveldus ning koguni värinad või krambid. Sellisel moel peo nautimine ei ole mõeldav," seisis pöördumises.

Avaldusele on alla kirjutanud kõik Eesti alkoholitootjad, jaemüüjate liit, alkoholi võõrutusravi kliinikute esindajad ning Templirüütlite ühendus.

"Eesti ei ole kunagi teinud ühtki otsust, mis alkoholitootjate huve sellisel määral kahjustaks, ning palume arvestada, et olete riigina liitunud investeeringute kaitse lepinguga, mis kohustab teid mitte muutma äritegevuseks sobilikku õigusruumi," seisab pöördumise lõpus.

Ettepanekut kaalutakse

Laulu- ja tantsupeo sihtasutuste kommunikatsioonijuht Sten Weidebaumi sõnul ei ole veel otsustatud, kas suvel toimuval laulu- ja tantsupeol müüakse lahjat alkoholi. "2011 aastal loobusime õllemüügist piiratud alal, selles mõttes on meil kindel seisukoht, et propageerime alkoholimüüki kogu festivali ulatuses. Lisaks keelasime müügi soodustamiseks oma vedelike toomise festivalialale ja müüsime seda kõrgendatud hindadega," tõdes ta.

Pöördumist arutatakse lähitulevikus kultuuriministeeriumi siseringis ja tulemusest antakse teada laulu- ja tantsupeo sihtasutuse nõukogule pressiteate koostamiseks teada.

Loe ka:  Tarbija24: Avalik pöördumine: laulu- ja tantsupidu olgu alkoholita