teisipäev, 20. mai 2008

Tartu värbab jänesejahiks üheksa jahikoera

Tartu linnavalitsus teatas täna, et seoses jänesejahihooaja avamisega vastavalt linnavalitsuse otsusele ning Laine Jänese linnast kadumisega moodustati linnavalitsuse juurde üheksa uut jahikoera ametikohta. Osa jänesekütte tuleb linna palgale ilmselt linna jahindusseltsist, lisa otsitakse Jänese matkarajalt.

Menetlusteenistusse loodud ametikohad täidetakse võimalikult kiiresti, et linnaisad saaksid võimalikult peatselt jäneseid jahtima hakata.

“Oleme sattunud sundseisu Laine Jänese lahkumise järel, mistõttu meie koosseisus pole yhtegi jänest,” selgitas linnasekretär Jüri Mölder. “Olukorda tuleb parandada." Mölder lisas, et tekkinud olukorras tuleb linnal üle vaadata ka teiste loomadega sõlmitud lepingud.

Loe ka: Tartu värbab jänesejahiks üheksa linnaametnikku

kolmapäev, 7. mai 2008

RMK peab tasuma ulukite kõhutuule eest

Riigimetsa Majandamise Keskus on saanud miljonitesse kroonidesse ulatuva kohustuse metsloomade poolt eraldatava metaani eest jäätmemakse tasuda. Eelarvekriisi tõttu ootamatult ilmunud keskkonnamaks vaidlustatakse eeldatavasti kohtus.

Kuigi täpset summat ei soostunud RMK juhatuse esimees Aigar Kallas avaldama, oli ta ilmselgelt ärritunud: "Kui uus maks tõepoolest tasumisele läheb, siis." (Siinkohal mees ohkab) ".. on meil tänavuse metsaistikute plaanil kriips peal. Tõtt-öelda peame ilmsed osad väheväärtuslikumad metsad ka langideks maha müüma, et ots-otsaga kokku tulla. Eelarvet nad meil juba kärpisid."

Erinevatel andmetel elab Eestis 150 hunti, 500 pruunkaru, 700 ilvest, 160 000 metskitse ja 16 000 kobrast. Metsloomade päevane metaanieraldus jääb küll alla lehmade poolt produtseeritavale 4000g-le, kuid isegi see tähendab, et aastas reostavad metslooamad atmosfääri üle 20000 tonni metaaniga. Kui RMKle esitatud arve on töösturite tootlusega samal tasemel, peab keskus 2008 aasta eest maksma üle 18 miljoni krooni.

Üheks võimalikuks lahenduseks pakkus Aigar Kallas metsloomade arvukuse jõulist vähendamist. "Eks jahimehed juba rõõmustasid, kui hommikul pressiteadet lugesid. Mõned jahiseltsid on ka juba abi pakkunud, aga lõpuks tuleb meil ikkagi suvepäevade raames hoogtöid korraldada ja ise püss kätte võtta."

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi jäi saastetasusid kommenteerides napisõnaliseks ning juhtis tähelepanu faktidele, et ministeerium ei ole küsinud metaanitasusid ka taimestikult, mis samuti metaani toodab. Ministeerium lubas järgmiste sammudena kaaluda herneste ubade ning teiste lämmastikurohkete toiduainete tootjate lisamaksustamist.