esmaspäev, 31. august 2009

Tallinna linnavalitsus taastas korterijärjekorrad

Nendele tuhandetele linnaelanikele, kes igatsevad tagasi nõukogude aega, kui rohi oli rohelisem ja taevas sinisem, on Tallinna linnavalitsusel rõõmusõnum: korterijärjekorrad on tagasi. 

Paljud linnaelanikud jooksid eelmisel nädalal tormi üürikorteritele, mille saamiseks oli võimalik esitada avaldusi 23. septembrini. "Ootan siin juba hommikul kella viiest saati," ytles Haige Mõistuse Syndikaadile yks õnnelik korterisappa soovija Vabaduse väljakult Roosikrantsi tänava poole peale ulatunud avalduste esitamise järjekorras.

Linnalt üürikorteri saamiseks taotluste esitamise esimese nädalaga laekus sajale korterile ligi pool tuhat avaldust. Alates esimesest päevast tundsid munitsipaalkorterite vastu erilist huvi just noored pered, keda on vähemalt kaks kolmandikku korterisoovijaist.

"Inimeste huvi on väga ootuspärane," nendib abilinnapea Eha Võrk. "Noored pered, kes alles alustavad iseseisvat elu, igatsevad tagasi nõukogude aega, kus riik tundus inimeste eest hoolitsevat. Praeguses majandusolukorras, kus riik ilmselt eriti ei saa abistada, on seda enam oodatud ühiskonna ehk Tallinna linna abi. Korterisabade taastamine on end igati õigustanud ja kindlasti läheme selle projektiga edasi, näiteks taastame ka toidu- ja sukapyksisabad poodides." 

teisipäev, 25. august 2009

Kõrveküla lastekodu: hoiatusi uskudes uurige kindlasti organisatsiooni tausta

Kõrveküla lastekodu poole on inimesed pöördunud murega, et neid hoiatatakse lastekodu toetamast. Heldeid toetajaid hoiatavat sotsiaalministeeriumi ja politseid pole aga tegelikkuses olemaski.

Kõrveküla lastekodu propagandaosakonna nõuniku Pulmet Ehmi sõnul on äärmiselt kahetsusväärne, et annetamis- ja toetamiskuulutusi kasutatakse laimamiseks ja petmiseks. "Väga kahju on sellest, et keegi on otsustanud lapsi ära kasutada, nende arvelt kuulsust teenida ja inimeste heausklikkust ära kasutada. Ma tänan tähelepanelikku kodanikku, kes sellisest pettusest teada andis," ütles Ehm. "Soovitan kõigil enne annetuse tegemist uurida, kelle heaks raha kogutakse. Näiteks ministeeriumite kohta saab informatsiooni Kõrveküla lastekodu kodulehelt. Alati võib lastekodusse nõu saamiseks ka helistada,” lisas Ehm.

Kõrveküla lastekodu kriminaalosakonna juht Asta Kriis: "Kõrveküla lastekodu hoolib kõigist lastest ja on selge, et lahkeid toetajaid tuleb ettevaatusele hoiatada, ent see üllas tegevus ei tohiks muutuda kellegi rikastumise allikaks.“ Kriisi kinnitusel peaksid inimesed niisuguste kahtlustäratavate juhtumite korral kindlasti lastekodu poole pöörduma. “Helistada tasuks ka siis, kui on mingigi kahtlus annetamise eest hoiatava asutuse või kodaniku suhtes. Kelmidel ei maksa lasta end petta,“ lisas Kriis.

Loe ka: Sotsiaalministeerium ja politsei: annetusi tehes uurige kindlasti organisatsiooni tausta

pühapäev, 23. august 2009

Strandberg: "Pole kerge olla roheline"

Erakond Eestimaa Rohelised alustas Tallinnas valimiskampaaniat musikaalselt: täna kell 14 toimub Raekoja platsil EERi plaadi "Pole kerge olla roheline" esitlus.

Üritusel esitavad muusikat erakonna esimene eestkõneleja Marek Strandberg, Tõnu Trubetsky ja Villu Tamme. Kontserti juhib roheliste fraktsiooni esimees Valdur Lahtvee, Noored Rohelised lõbustavad lapsi ning jagavad ökoloogiliselt puhtaid, korduvkasutatud õhuga täidetud õhupalle

HMSil õnnestus leida ka eksklusiivne video, millel plaadi nimilugu esitab riigikogu liige Marek Strandberg:

laupäev, 22. august 2009

Politsei otsib lahendust Tapa–Loobu maantee turvalisemaks muutmisel

Eesti politsei on hakanud otsima lahendust, kuidas muuta palju ohvreid nõudev Tapa–Loobu maantee inimestele turvalisemaks.

Esialgu veel tööversioonis oleva lahenduse järgi kavatseb politsei koristada maanteelt sildid, suunaviidad ja liiklusmärgid, mis näitavad Tapa poole. Kaalutud on ka täiendavate Loobu poole näitavate siltide panemist teele.

"Selle meetme eesmärk oleks kehutada inimesi pigem loobuma kui tapma," ütles Haige Mõistuse Syndikaadile politseiameti pressiesindaja Harrys Puusepp. "Samas jätkame võimalikult paremate lahenduste otsimist ja kaalume võimalike tegevusstsenaariumide kasutegurit, kasutades riskianalyysi vahendeid."

Anonyymseks jääda soovinud allikad siseministeeriumist ja kaitseministeeriumist andsid Haige Mõistuse Syndikaadile teada, et riik on kaalunud ka Tapa asula ymbernimetamist, kuid nimekonkurss veel käib. Tapa uueks nimeks pakutud variantide hulgas on väidetavalt olnud Ela ja Elusta.

Loe ka: Politsei otsib lahendust Tapa–Loobu maantee turvalisemaks muutmisel

reede, 21. august 2009

Urmas Paet avaldas kaastunnet Kukele, Ferdinandile ja Alonsole

Eesti välisminister Urmas Paet avaldas kaastunnet seoses Kuke yheksanda kohaga esimeses grupis.

"Tegu on väga traagilise syndmusega," ytles Paet pressiteates. "Kahtlemata olnuks parem saada vähemalt kaheksas koht, ehkki häid kylgi olnuks ka esimesel kohal teises grupis."

Lisaks jätkus Paedal häid sõnu Ferdinandile, kelle vigastus vajab pikemat ravi, ning Alonsole, kes oli teise vabatreeningu kiireim.

"Vigastus on äärmiselt ebameeldiv ja raske asi," nentis Paet. "Tean seda omast käest. Lapsepõlves olin sageli vigastatud. Ka kiireim pole sugugi kerge olla, eriti teisel vabatreeningul. Esimesel vabatreeningul või mittevabal treeningul oleks see märgatavalt lihtsam."

Kirja koopia saadetakse ka Kuke, Ferdinandi ja Alonso omastele. Paeda omakäeliselt allkirjastatud originaal kuulub säilitamisele Eesti Rahvusarhiivis, lubas Haige Mõistuse Syndikaadile välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha.

Loe ka: Kukk oli esimeses grupis üheksas
Ferdinandi vigastus vajab pikemat ravi
Alonso teise vabatreeningu kiireim

kolmapäev, 19. august 2009

Tallinna Rohelised lähevad valimistele tähestiku järgi

Erakond Eestimaa Roheliste Tallinna piirkond otsustas ringkondade valimisnimekirjad esitada tähestikulises järjekorras, mis on Eestis täiesti uus lähenemine.

"Naabermaal Soomes on tavaline, et Roheliste ja ka teiste erakondade nimekirjad on tähestikulises järjekorras," selgitas Tallinna valimiskampaania juht Paul Aab-Lettens.

"Valimisprogramm on Tallinna Roheliste seas tekitanud elava arutelu, kuna Tallinnas on kuhjunud nii palju probleeme, et raske on neid korraga lahendada," tõdes Aab-Lettens.

Roheliste nimekirjas kandideerivad Tallinnas järgmised isikud:
Marek Aaa-Aa-Aabner
Aleksei Aa-Aabak
Toomas Aa-Abik
Mart Aab-Jüssi
Valdur Aager
Maret Aar
Rein Oja-Aa-Aa

Loe ka: Tallinna Rohelised lähevad valimistele tähestiku järgi

neljapäev, 13. august 2009

Pomerantsi hakatakse kasutama trahvide sissenõudmisel

Siseminister Marko Pomerants on saanud uue ülesande. Nimelt otsustas siseministeerium, et alates järgmisest esmaspäevast hakkab siseminister isiklikult trahvivõlglaste ustele koputama.

"Ei politseiametniku ega kohtutäituri külaskäik ei morjenda paljusid paadunud trahvivõlglasi karvavõrdki. Õnneks tuli meil mõte kasutada Marko Pomerantsi," selgitas tundmatuks jääda sooviv ministeeriumi ametnik täna HMSile.

Pomerantsi külastatud 15 trahvivõlglasel on tänaseks kõik trahvivõlad tasutud. "Jumal hoidku, päästke mu mõistus!" karjatas üks endistest võlglastest ministri külaskäigu kohta käiva küsimuse peale. "Ma tean, et ma patune põlen põrgus, aga ärge palun seda nime minu koduuksel enam mainige," anus mees pisarsilmi põlvili vajudes.



Loe ka: Pomerants plaanib piiranguid trahvivõlglastele
(Foto: Peeter Langovits - Postimees)

kolmapäev, 12. august 2009

Botaanikaaia juht langes mürktaimede ohvriks

Tallinna botaanikaaia juht Margus Kingisepp hukkus traagiliselt botaanikaaias mürktaimede väljapaneku ettevalmistamisel.

Väljapanekuga saab botaanikaaias tutvuda 14.–16. augustini, näitus on avatud Tallinna Botaanikaaia palmimajas kella 11–18.

Näitusel saab teada kuidas, kui palju ja mis otstarbel võib mürktaimi kasutada, mida teha mürgistuste korral, milliseid mürktaimi Eestis kasvatada ei tohi, milliste mürkide läbi on hukkunud mõned ajalooliselt tuntud isikud jm huvitavat.

Linnavalitsus otsustas tänasel istungil avaldada Kingisepa omastele ja kõigile botaanikahuvilistele kaastunnet kangelasliku direktori ennastsalgava hukkumise puhul.

Hetkel pole linn veel konkurssi botaanikaaia juhi kohale välja kuulutatud, küll aga on kuulutatud välja ülelinnaline lein. Sellega seoses ei kasva täna keskpäevast homse keskpäevani rohi ega ükski teine taim.

Teises ilmas viibivat Kingiseppa pole Haige Mõistuse Syndikaadi esoteerikatoimetusel senini õnnestunud kommentaari küsimiseks tabada.

Loe ka: Botaanikaaed tutvustab mürktaimi
Botaanikaaia juht lahkub ametist 

pühapäev, 9. august 2009

Urmas Paet avaldas Talibanile kaastunnet juhi kaotuse puhul

Eesti välisminister Urmas Paet saatis rahvusvahelise islamistliku tudengiorganisatsiooni Taliban Pakistanis tegutsevale haru juhtkonnale ehk šuurale kaastundeavalduse Baitullah Mehsud.

"Tegu on väga traagilise syndmusega," ytles Paet pressiteates, lubades yhtlasi saata õnnitlused Pakistani Talibani uuele juhile, juhul kui šuura suudab omavahelised praeguseks juba tulevahetusteni jõudnud erimeelsused lahendada ja uue juhi valida.

Mehsud hukkus USA mehitamata luurelennuki rünnakus mõned päevad tagasi. USA president Barack Obama julgeolekunõunik kindral Jim Jones teatas äsja, et "on ysna veendunud" selles, et Mehsud on surnud.

reede, 7. august 2009

Klubis toimunu: Õpetaja jutlustas lava ees ja vanainimesed kuulasid

Päevalehega rääkinud pealtnägijate ja jutlusel viibinute sõnul toimus Hollywoodi ööklubis mitu päeva ette planeeritud jutlus, kus õpetaja Gustav Piir jutlustas lava ees ning inimesed kuulasid pärastlõunani.

Seni on erinevad allikad ajakirjandusele rääkinud, et Hollywoodi esisel platsil ja kõrvalruumides toimus spontaanne kogunemine, mille käigus viis valvur kirikulised omal algatusel ka klubisse sisse. Seda versiooni on kinnitanud klubi omanikud eesotsas Peeter Rebasega.

Jutlusel osalenute ja pealtnägijate sõnul on tõde hoopis midagi muud – rohke viirukiga jutlus mitmete Eestis laiemalt tuntud inimestega toimus otse klubis ja seda varaste lõunatundideni.

3. augustil Päevalehes ilmunud loos kinnitas Rebane, et teisipäevaks ühtegi üritust klubisse plaanitud ei olnud, eile aga täpsustas, et klubi kõrvalruumides asuvas saalis toimus klubi oma inimese sünnipäevapidu.

Päevalehega vestelnud inimeste sõnul algas jutluse planeerimine aga juba enne Madonna kontserdipäeva – mitmel päeval asjatasid klubi juures klubi valvur Gunnar Ränkel ja Anu Saagim.

Teisipäeval toodi kohale suurel hulgal tarvikuid: nii küünlaid, viirukit, mürri, palvelehti kui ka annetuskast. Umbes kella kümne paiku alustas õpetaja otse klubis kooriproovidega. Õhkkond ja toon olevat olnud võrreldav väiksemate kirikutega.

Kirikulised, keda oli erinevatel andmetel 50-100, tulid kohale enne Madonna kontserdi algust ning üritus läks klubis käima. Mõlema sissepääsu juures valvati, et peopaika ei pääseks soovimatuid külalisi.

Korraga oli klubis umbes 30 inimest, ülejäänud olid sel ajal hoovis. Kui klubi esindajate andmetel toimus sünnipäev hoone kõrvalruumides, HMSiga rääkinute sõnul aga käidi seal põhiliselt vaid WC-s.

Jutlusest osavõtnute sõnul oli kantsel lava ees ning piiblilõike kõlas nii Uuest kui Vanast Testamendist, sealhulgas loeti Mäejutlust, Ilmutusraamatut kui ka Jeesuse sündi. Majaesisel asunud laualt palvelehti toonud pidulised toetasid neid lava ees kuulamise ajaks klubi helipuldile.

Jutlus vältas pealtnägijate sõnul vähemalt kella kolmeni pärastlõunal.

Peeter Rebane sõnas eile, et klubihoones midagi lõhutud ei ole ja kõik väärisasjad on alles. Praeguseks on klubi valvanud Gunnar Ränkeliga tööleping peatatud ja klubi juhtkond on andnud politseisse avalduse omavolilise sissetungi asjus.

Ei Anu Saagimi ega Gunnar Ränkeliga ei ole HMS proovinud ühendust saada.

Loe ka: Kirikupeol toimunu: DJ mängis altari ees ja purjus inimesed tantsisid

neljapäev, 6. august 2009

Urmas Paet avaldas kaastunnet lahkunud koaala Sami omastele

Eesti välisminister Urmas Paet avaldas kaastunnet seoses Austraalia koaala Sami surmaga lahkunud looma omastele.

Lisaks jätkus Paedal häid sõnu tuletõrjujatele, kes Sami metsatulekahju käest päästsid ja talle plastpudelist juua andsid, ning loomaarstidele, kes pidid Sami magama panema.

"Tegu on väga traagilise syndmusega," ytles Paet pressiteates. 

Kirja koopia saadetakse mitteametlikult ka Austraalia föderaalsele valitsusele, kuna valitsus on kaalunud Sami rahvuskangelaseks kuulutamist. Ametliku kaastundeavalduse paneb välisministeerium posti siis, kui Austraalia kindralkuberner on allkirjastanud otsuse Sami rahvuskangelaseks kuulutamise kohta ning see jõustub, ytles Haige Mõistuse Syndikaadile välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha.

Loe ka: Austraalia metsatulekahjust pääsenud koaala suri täna 

esmaspäev, 3. august 2009

Tartu Ülikoolis kogunevad kultuuripärandi uurijad

TARTU ÜLIKOOL
Pressiteade
03.08.2009

Viimastel päevadel on tartlased märganud, et Tartu Ülikooli ümber kogunevad kultuuripärandi uurijad. Valjult häälitsevate uurijate salgad kükitavad tänavatel, haljasaladel ning majakatustel. Murelikud linnakodanikud on pöördunud korduvalt ülikooli, linnavalitsuse ja politsei poole.

"Tegelikult ei ole kultuuripärandi uurijad ohtlikud," selgitab kultuuripärandi uurijate uurija Kristin Kuutma. Kuutma sõnul arutlevad uurijad kultuuripärandiga seonduvate kultuuri- ja sotsiaalpoliitiliste probleemide üle. "See on neil umbes samasugune rituaal või instinkt nagu kuldnokkade iga-aastane ränne või metsiste pulmatants," kinnitab uurijauurija.

Siiski soovitab Kuutma parvedesse kogunenud kultuuripärandi uurijaid võimalikult vähe häirida. "Me pole täielikult kindlad, kuidas nad sellele reageerivad," möönab teadlane. "Kultuuriuurijate uuringud on siiani alles lapsekingades ning suurte masside käitumisest teatakse väga vähe." Kuutma sõnul vajab tänapäeval üha laienev kultuuriuurijate populatsioon süvitsi uurimist – teadusliku konteksti osa selle kujunemisel ja levimisel ning kultuuripoliitika ja kultuuriuurijate vastastikuse mõju analüüsimist.

Ka linnavalitsuse ametnike sõnul pole mureks põhjust. Linnakodanikele pannakse vaid südamele, et nad kultuuriuurijaid ei toidaks, vastasel korral ei pruugi kultuuriuurijad kogunemise lõppedes linnast lahkuda, see võib aga mõjuda halvasti kohalikule ökosüsteemile ning levitada haigusi. Kultuuriuurijate järelvalvet korraldavad asjakohased institutsioonid, kultuuriteaduste ja kunstide instituut ning kultuuriteooria tippkeskus.

Lisainfo: Monika Tasa, kultuuriteooria tippkeskuse koordinaator, tel 737 5654, monika.tasa@ut.ee ja www.ut.ee/CECT

Lugupidamisega

Karin Volmer
Tartu Ülikool
pressiesindaja
tel +372 737 5683
mob +372 5202807
e-post: avalik@ut.ee
http://www.ut.ee/yldinfo/press