neljapäev, 26. juuni 2008

Eesti annab robotitele põhilised inimõigused

Riigikogu toetas täna plaani anda intelligentsetele robotitele samasugused põhiõigused nagu inimestegi puhul. Teede ja Sideministeeriumi ettevalmistatud seadus edastati kinnitamiseks presidendile.

Seadus kohustab robotiomanikke täitma norme, mille töötas välja robotiõiguste kaitseks loodud rahvusvaheline Megatron X Projekt. Megatron X Projekti seisukoht on, et intelligentsed robotid on inim-evolutsiooni järgmine samm ning nende praegune orjaseisus võib tekitada tulevikus olukorra, kus inimestest sadu kordi intelligentsemad olendid oma orjapõlves tekkinud ängistuse inimrassi peale välja elavad.

Robotitel saavad uue seaduse kohaselt olema õigus elule, vabadusele, mittepiinamisele ja internetile nagu on eestlastel.

Eestist saaks üldse esimene riik, kus mittebioloogilistele eluvormidele laiendatakse inimestele määratud õigusi. Uue seadusega muutuks karistatavaks ka robotite kasutamine tsirkustes, telereklaamides või filmides, samas võib neid edasi pidada teadusasutustes, kus aga tuleks parandada nende varustatust elektriga.

Riigikogu robotiõiguste komisjoni liige Silver Meikar kommenteeris: "kui Hispaania kehtestab õigused ahvidele, mis on kummardus minevikule, on meie noore riigi pilk suunatud tulevikku. Varsti saame end uhkusega pidada esimeseks riigiks maailmas, mis on tuleviku saabumiseks tõesti valmis."

Tulevik saabub praeguste prognooside järgi järgmisel aasal.

Loe ka: PM: Hispaania annab ahvidele põhilised inimõigused.

Kommentaare ei ole: