laupäev, 25. aprill 2009

Kirjandi teemad selgunud

Eksamitulemuste parandamiseks avaldame tänavuse emakeele riigieksami kirjandi teemad. Teemade hankimiseks tuli uurival ajakirjanikul ronida üle kooli aia, visata sisse õpetajate toa aken ning kaasavõetud redeli abil sinna sisse ronida. Siis tuli võtta seifivõti võtmekapi pealt ning seifist ümbrikud teemadega.

1. "Rõõmu ja imede maailmas kaotad eneses aja." (J. R. R. Tolkien)
Kirjuta arutlev kirjand, milles käsitled meelelahutuse ja tehnoloogia mõju inimühiskonnale. Arutle mida autori tsitaat tähendada võiks. Kas Frodo leidis viisi Sõrmuse hävitamiseks? Arutle mida võiks Sõrmus tähendada tänapäeva inimese jaoks. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

2. Jälgimisühiskond või politseiriik?
Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid kas meie tulevikuks on jälgimisühiskond või politseiriik ning mõlema variandi hüvesid ja paheseid. Too näiteid selle kohta, kuidas politsei oma võimu on kuritarvitanud ja poliitikasse siirdunud politseijuhtidest. Kirjuta ka sellest mis tehnoloogiliste vahenditega sinu vanemad sind jälginud on. Mis võiks olla erinevat vanemate ja riigipoolsel jälgimisel? Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

3. Mina.
Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid iseennast. Too välja enda head ja halvad küljed. Analüüsi oma suhet tänapäeva muutuva maailmaga. Kirjuta sellest kuidas maailma egoistlikumaks muuta saab ja kuidas seda teha võiks. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

4. Meie naabrid
Kirjuta arutlev kirjand, milles loetled Eesti naaberriigid ning analüüsid meie suhteid nende riikidega. Ära unusta, et suhted on alati kahepoolsed ning meie võime suhtuda ühte riiki ühtmoodi ja see riik meisse teistmoodi. Too välja meie sõbrad ja vaenlased. Too näiteid mil moel riigid sõbralikud või vaenulikud olla saavad. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

5. Seks lähisuhetes
Kirjuta arutlev kirjand, milles lahkad oma seksuaalkäitumist viimase aasta jooksul. Too näiteid kaitsevahenditest ja poosidest, mida oled oma partneriga kasutanud. Arutle millal võiks olla sobiv aeg seksuaalsuhete alustamiseks ja too välja põhilised probleemid liiga hilise alustamise puhul. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

6. Projektori poolt ja vastu.
Kirjuta arutlev kirjand, milles lahkad digiprojektori kasutamist tänapäeva kunstnike poolt. Loetle kuulsaid klassikuid, kes elasid enne videokahuri leiutamist ning püüa mõistatada nende töömeetodite saladusi. Püüa arutleda kes võiks olla see Eesti kunstnik, kes digiprojektorit ei kasuta. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

7. Sõda eile ja täna.
Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid riikidevahelise poliitika muutumist ajas. Too näiteid Rooma Impeeriumi aegsest poliitikast ning seo neid Esimese Maailmasõjaga, et näidata oma laialdast analüüsivõimet. Juhi tähelepanu sellele kuidas sõja ajend on alati ressursid ning kuidas inimkonna tsiviliseerituse suurenemine sõja ettekäänet muudab. Kirjelda millistest sõdadest sooviksid täiskasvanuna osa võtta. Ära unusta mainimast kübersõda. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

8. Ajakirjandus on äri.
Kirjuta arutlev kirjand, milles selgitad oma seisukohta, et ajakirjandus on meelelahutus. Analüüsi kollase ajakirjanduse edukust eelajaloolise inimese edukate käitumismudelite baasil. Too välja ka ajakirjandusväljaandeid, mis teesklevad et nad ei ole meelelahutus. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

9. Vaesuse eetilisus.
Kirjuta arutlev kirjand (600-800 sõna), milles analüüsid vaesuse eetilisust ja seda kas vaene inimene on vaene seepärast, et tal puuduvad võimalused või sellepärast, et ta on ebaeetiline ülejäänud ühiskonna suhtes. Too näiteid vaestest inimestest ja kirjelda kuidas eriti vaesed inimesed halvasti lõhnavad. Riski peale välja minnes võid püüda arutleda ka mitterahalise vaesuse teemadel. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

10. Miks valisin sporditeema?
Kirjuta arutlev kirjand (600-800 sõna), milles kirjeldad mispärast valisid sporditeema. Ära unusta mainida, et tegeled spordiga. Too välja oma suuremad saavutused ja unistused. Arutle kes veel võiksid võtta sporditeema ja miks. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

Kommentaare ei ole: