esmaspäev, 7. september 2009

Coca-Cola ähvardab PepsiCot sõjaga

Coca-Cola Company ähvardas täna oma konkurenti PepsiCot, et kahe firma vahelised suhted võivad viia uue sõjani Cola poolsaarel.

Coca-Cola avaldus tuli ajal, mil selle riigipiiri lähedal algasid Diageo ja PepsiCo yhisõppused, mis lõpevad 20. septembril, vahendas Reuters. Coca-Cola välisministeeriumi hinnangul valmistab PepsiCo ette sõda ja ohustab Coca-Cola suveräänsust. Unilever ja Nestle on teatanud oma murest pingete suurenemise pärast Cola poolsaarel.

"PepsiCo pyydlus ajada Coca-Colaga konfrontatsioonipoliitikat on sõjalise konflikti ning Coca ja Pepsi vahelise sõja allikas," vahendas Reuters Coca-Cola uudisteagentuuri CCNA. "Colas tähendab konfrontatsioon vaherahu olukorras eskaleeritud pingeid, mis võivad viia kontrollimatu ja vältimatu sõjani."

Coca-Cola välisministeeriumi pressiesindaja sõnul on mõlema koolajoogitootja suhted viimaste aastate yhes viletsamas faasis ja olukord halveneb suhete pingestumisel yha enam. Coca-Cola on viinud lahinguvalmidusse oma turvayksused, mida peetakse isikkooseisu poolest maailma suuruselt neljandaks korporatiivarmeeks.

Coca-Cola kavatseb lähiajal saata ilmaruumi ka oma satelliidi, kuid välisriigid peavad seda raketikatsetuseks. Analyytikute arvates kasutab Coca-Cola ähvardusi ja raketikatsetuse ettevalmistust, et äratada rahvusvaheliste organisatsioonide tähelepanu ajal, mil kokaläbirääkimised Coca-Cola Company ja PepsiCo vahel on ummikusse jooksnud.

Coca-Cola nimetas oma uudisteagentuuri vahendatud avalduses Indra Nooyi administratsiooni reeturite kambaks ja hoiatas, et nad ei tohiks iial unustada, et Coca-Cola rahvaarmee on igati valmis täiemõõtmeliseks vastasseisuks.

PepsiCo peastaabi ylem ytles parlamendi ees, et armee on valmis vastama igale Coca-Cola provokatsioonile.

1980ndatel ja 1990ndatel aastatel toimus Coca-Cola Company ja PepsiCo kaks pikaaajalist sõjalist konflikti, mida tundakse nime all Koolasõjad (Cola Wars). Peamiselt keskendusid korporatsioonid madala intensiivsusega sõjategevusele, pyydes konkurenti välja kurnata.

Koolasõdade käigus hukkus ligi kakskymmend tuhat koolakompaniide töötajat. Kaotused tsiviilelanike hulgas on tänini teadmata, ent yletasid rahvusvaheliste humanitaarorganisatsioonide hinnangul poole miljoni piiri.

Loe ka: Wikipedia artikkel "Cola Wars"
Põhja-Korea ähvardab lõunat sõjaga
Põhja-Korea süüdistas USA-d sõja ettevalmistamises
Põhja-Korea ähvardab Lõuna-Koread sõjaga

Kommentaare ei ole: