neljapäev, 30. aprill 2009

Riik laenab igalt elanikult 4800 krooni

Eesti Vabariik võttis riigieelarve tasakaalustamiseks kõigilt elanikelt kiire tarbimislaenu korras 4600 krooni laenu.

Valitsus otsustas võtta eelarvelaenu summas 6 493 339 000 tähtajaga kuni 15 aastat. Raha jagatakse kõigi riigi elanike vahel, mis teeb ligikaudu 4800 krooni inimese kohta. Igal elanikul on kohustus 1. juuniks osta riigilt võlakirju vähemalt 4800 krooni ulatuses. Võlakirjad lunastatakse 15. aasta jooksul.

Võlakirjade ostmisest hoidujaid võib tabada rahatrahv (4800 krooni) või vanglakaristus (ja sundraha 4800 krooni).

"Me ei soovinud makse tõsta, sest see on meie valimislubadus," selgitas peaminister Andrus Ansip šokis ajakirjanikele ja fotograafidele. "Otsustasime eeskuju võtta oma riigi kodanikest ja see raha neilt lihtsalt välja laenata: ei ole ju mingi saladus, et me kõik oleme selle supis seetõttu, et me üle oma võimete laenanud oleme."

Laenu tagasimaksmiseks koostatakse kõigile elanikele individuaalsed maksegraafikud. Raha kadumist kodanikel karta ei tasu: riik maksab laenu tagasi 15 aasta jooksul koos intressidega.

Firmasid riigile laenuandmiskohustus ei puuduta.

Loe ka: Valitsus otsustas laenata Swedbankist 2,3 miljardit

Loomaaed alustas taas sebrade joonimisega

Loomaaed teatab, et tulenevalt soodsatest ilmastikuoludest ja kehvadest majandusoludest alustati sebrade värskendamistöödega.

Tallinna loomaaia juhi Mati Kaalu sõnul hakkas loomaaia personal taas ponisid ja hobuseid triibuliseks joonima, et pakkuda loomaaia külastajatele autentset sebrakogemust. „Esialgu on ette võetud Tallinna kohalikud sebrad,“ selgitas Kaal. „Varem ei olnud need tööd võimalikud, kuna õhutemperatuur peab ööpäevas olema keskmiselt üle kümne kraadi.“

Edasi on loomaaial plaanis hakata sama teenust pakkuma ka turismitaludele, kuid esialgu keskendutakse oma loomadele. Tööd kestavad jõudumööda oktoobrikuuni välja.

Loe ka: Linn alustas taas sebrade joonimisega

kolmapäev, 29. aprill 2009

Seagrippi surnud ärkavad zombidena

Mehhiko võimude andmetel on seagrippi surnute kehad morgides end liigutama hakanud.

"Alguses mõtlesime, et keegi teeb meiega lolli nalja, kuid pärast kahe sanitari kaotust me enam ei naera," selgitas kohaliku haigla peaarst Jose Miguel Zanoello. Surnust ülestõusnud paistavad silma erilise loomaliku verejanu ja elajaliku jõu poolest. Mitmed neist on põgenenud.

Valitsus on hakanud rajama garantiinilaagreid ning sõjavägi püstitab kontrollpunkte. Paanikas inimesed rüüstavad poode ning põgenevad asustuskeskustest eemale. Seni on väike osa populatsioonist viirusele immuunne, kuid kardetakse, et haigus muteerub veelgi kohutavamaks.

Arvutimängutootja Valve eitab seotust sündmustega: "Left 4 Dead reklaamib end ise: meie biolaboris sääraseid tüvesid ei ole."

Kommentaarideta

Against Insect Plague, Nevadans Wield Ultimate Weapon: Hard Rock

teisipäev, 28. aprill 2009

Seagripp tõotab leevendada üleilmset tööpuudust

Maailmapanga analüütikute analüüsidest selgub, et üleilmne seagripi pandeemia leevendaks tööpuudust majanduskriisi sattunud riikides arvestataval määral.

Ajal, mil Maailma Tervishoiuorganisatsioon vaagib alles võimaliku pandeemia ohtusid ning leiutab ohuindekseid, on Maailmapank on juba tulnud välja erinevatele võimalikele ohustsenaariumitele vastavate resultaatidega.

"See on fantastiline! Me hoiame kõik pöialt, et haiguspuhang leviks üle maakera. Kuigi suuremalt jaolt hukkub töötuid, on ohus ka tööealine populatsioon, mis on äärmiselt tore: see loob omakorda uusi töökohti," selgitas analüütik täna toimunud pressikonverentsil. Maailmapanga sõnul ootasid analüütikud analoogset sõnumit juba pikka aega.

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama jahutas analüütikute rõõmu juba mõne tunni pärast peetud tele-esinemises, kus selgitas, et seekord veel ei ole tegemist pandeemilise tüvega, vaid "pigem linnugripipaanika tulemuste kontrollimiseks mõeldud korraliste õppustega". President palus inimestel tajuda hirmu ja ebakindlust ning lubas viivitamatult välja kuulutada paar rahustavat seadust.

Kohalikud kärsad hoiavad hetkel madalat profiili.

Loe ka: Hirm seagripi ees murrab usku majanduse taastumisse

esmaspäev, 27. aprill 2009

Ansip astus rindemeeste yhendusse

Laupäeva, 25. aprilli keskpäevaks oli Tartu Raekoja platsile ülesrivistunud 240 Teises maailmasõjas eri rinnetel võidelnud eakat sõjameest, et vastu võtta enda ridadesse peaminister Andrus Ansip.

Kaitseliidu Tartu malevalippudepäeval olid Tartu Raekoja platsile koos lipumeeskondadega välja toodud 30 riigi lipud, mille all eesti mehed ja naised võidelnud on.

Pisut enne keskpäeva, ajal mil rindemehed alles Raekoja platsile kogunesid, täitis ja allkirjastas peaminister Andrus Ansip Tartu Raekoja saalis yhendusse astumise sooviavalduse.

"Rindemehe elu kätkeb endas kodaniku vaba tahet kaitsta oma riiki, omarahvast, oma maad," ütles Ansip. "Seetõttu on minu puhul loomulik liituda rindemeeste yhendusega, sest iga Eesti Vabariigi kodanik peab olema valmis kaitsma oma rahvast, oma maad."

Nelja Siberi nõia läbi viidud vaimuliku tseremoonia järgselt lõid reservohvitseridelt Toomas Lumanilt, Neinar Selilt, Ilmar Raagilt ja Madis Millingult kokku laenatud ohvitserimõõgad kokku peaminister Andrus Ansip, kaitseminister Jaak Aaviksoo, Tartu maavanem Esta Tamm ja Tartu linnapea Urmas Kruuse.

Loe ka: Kaitseliidu Tartu malev sai kätte oma lipud

laupäev, 25. aprill 2009

Kirjandi teemad selgunud

Eksamitulemuste parandamiseks avaldame tänavuse emakeele riigieksami kirjandi teemad. Teemade hankimiseks tuli uurival ajakirjanikul ronida üle kooli aia, visata sisse õpetajate toa aken ning kaasavõetud redeli abil sinna sisse ronida. Siis tuli võtta seifivõti võtmekapi pealt ning seifist ümbrikud teemadega.

1. "Rõõmu ja imede maailmas kaotad eneses aja." (J. R. R. Tolkien)
Kirjuta arutlev kirjand, milles käsitled meelelahutuse ja tehnoloogia mõju inimühiskonnale. Arutle mida autori tsitaat tähendada võiks. Kas Frodo leidis viisi Sõrmuse hävitamiseks? Arutle mida võiks Sõrmus tähendada tänapäeva inimese jaoks. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

2. Jälgimisühiskond või politseiriik?
Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid kas meie tulevikuks on jälgimisühiskond või politseiriik ning mõlema variandi hüvesid ja paheseid. Too näiteid selle kohta, kuidas politsei oma võimu on kuritarvitanud ja poliitikasse siirdunud politseijuhtidest. Kirjuta ka sellest mis tehnoloogiliste vahenditega sinu vanemad sind jälginud on. Mis võiks olla erinevat vanemate ja riigipoolsel jälgimisel? Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

3. Mina.
Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid iseennast. Too välja enda head ja halvad küljed. Analüüsi oma suhet tänapäeva muutuva maailmaga. Kirjuta sellest kuidas maailma egoistlikumaks muuta saab ja kuidas seda teha võiks. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

4. Meie naabrid
Kirjuta arutlev kirjand, milles loetled Eesti naaberriigid ning analüüsid meie suhteid nende riikidega. Ära unusta, et suhted on alati kahepoolsed ning meie võime suhtuda ühte riiki ühtmoodi ja see riik meisse teistmoodi. Too välja meie sõbrad ja vaenlased. Too näiteid mil moel riigid sõbralikud või vaenulikud olla saavad. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

5. Seks lähisuhetes
Kirjuta arutlev kirjand, milles lahkad oma seksuaalkäitumist viimase aasta jooksul. Too näiteid kaitsevahenditest ja poosidest, mida oled oma partneriga kasutanud. Arutle millal võiks olla sobiv aeg seksuaalsuhete alustamiseks ja too välja põhilised probleemid liiga hilise alustamise puhul. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

6. Projektori poolt ja vastu.
Kirjuta arutlev kirjand, milles lahkad digiprojektori kasutamist tänapäeva kunstnike poolt. Loetle kuulsaid klassikuid, kes elasid enne videokahuri leiutamist ning püüa mõistatada nende töömeetodite saladusi. Püüa arutleda kes võiks olla see Eesti kunstnik, kes digiprojektorit ei kasuta. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

7. Sõda eile ja täna.
Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid riikidevahelise poliitika muutumist ajas. Too näiteid Rooma Impeeriumi aegsest poliitikast ning seo neid Esimese Maailmasõjaga, et näidata oma laialdast analüüsivõimet. Juhi tähelepanu sellele kuidas sõja ajend on alati ressursid ning kuidas inimkonna tsiviliseerituse suurenemine sõja ettekäänet muudab. Kirjelda millistest sõdadest sooviksid täiskasvanuna osa võtta. Ära unusta mainimast kübersõda. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

8. Ajakirjandus on äri.
Kirjuta arutlev kirjand, milles selgitad oma seisukohta, et ajakirjandus on meelelahutus. Analüüsi kollase ajakirjanduse edukust eelajaloolise inimese edukate käitumismudelite baasil. Too välja ka ajakirjandusväljaandeid, mis teesklevad et nad ei ole meelelahutus. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

9. Vaesuse eetilisus.
Kirjuta arutlev kirjand (600-800 sõna), milles analüüsid vaesuse eetilisust ja seda kas vaene inimene on vaene seepärast, et tal puuduvad võimalused või sellepärast, et ta on ebaeetiline ülejäänud ühiskonna suhtes. Too näiteid vaestest inimestest ja kirjelda kuidas eriti vaesed inimesed halvasti lõhnavad. Riski peale välja minnes võid püüda arutleda ka mitterahalise vaesuse teemadel. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

10. Miks valisin sporditeema?
Kirjuta arutlev kirjand (600-800 sõna), milles kirjeldad mispärast valisid sporditeema. Ära unusta mainida, et tegeled spordiga. Too välja oma suuremad saavutused ja unistused. Arutle kes veel võiksid võtta sporditeema ja miks. Võid valida ka mõne muu teemakäsitluse.

teisipäev, 21. aprill 2009

Evakueeritakse Moskva kesklinna

Moskva kesklinn on sõjaväeüksuste poolt ümber piiratud. Territooriumile pääseb vaid erilubadega ning OMON korraldab kohalike elanike sundevakueerimist.

Mitmed Punasele väljakule läheneda üritanud helikopterid on pealtnägijate sõnul alla kukkunud, linnast kostab plahvatusi ning seletamatuid hääli. Venemaa valitsus on kogunenud kriisinõupidamisele.

Evakuatsiooni põhjus pole hetkel täielikult selge, kuid kinnitamata andmetel on probleemi põhjuseks täna ennelõunal mausoleumis ärganud Lenini muumia. Ühe põgeniku sõnul kohtus ta traumapunktis raskelt vigastatud mausoleumitöötajat, kelle lõhkemiseni paisunud kõhust opereeriti välja viis kilo Kommunistliku Manifesti lendlehti. Mehe sõnul purustas Lenin oma klaaskirstu ning karjus midagi ülikonna kohta.

Täiendus: Samuti kinnitamata andmetel liikus Lenin pärast ärkamist oma endiste võitluskaaslaste hauaplatside poole. Paljud Leninit näinud inimesed on hulluks läinud ning kordavad mantrana Kommunistlikku Manifesti esimesi lõike.

Täiendus: Suurtükirünnak Punase väljaku äärsele surnuaiale ei andnud tulemusi. Tundmatuks jääda sooviva kõrge sõjaväelase sõnul puhastavad zombifitseeritud bolševikud ning surnust ülestõusnud hukkunud kvartalhaaval Moskva kesklinna.

Telefoni ja lennuühendus Moskvaga on hetkel katkenud.

Loe ka: Lenin peab majanduskriisi tõttu leppima vana ülikonnaga

esmaspäev, 20. aprill 2009

Valitsus: meie läbimõeldud otsus vähendas õllemüüki

Vabariigi valitsuse andmetel langes õllemüük Eestis 2008 aastal 7 protsenti. Õllemüügi vähenemise põhjuseks peab valitsus aktsiiside suurenemist.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul võib alkoholimüügi kahanemise põhjuseks pidada valitsuse poolt möödunud aastal tõstetud õlleaktsiisi määrasid, mida tõsteti eelmisel aastal ühtekokku 32 protsendi võrra.

Peaministri sõnul õnnestus aktsiisi teiskordsel 20-protsendisel tõstmisel kahandada õllemüüki 11,9%. "Arvestades meie rahva alkoholilembust on isegi see pisku üsna suur näitaja," selgitas Ansip. "Eesti alkoholivabaks muutmine ei tule küll lähiaastatel ilmselt kõne alla, kuid usume, et sellest pahest vabanemine on kindlasti üks meie järgmiste valimiste prioriteetidest," lisas ta.

Õlu on tihti esimeseks alkohoolseks joogiks, mida proovitakse. Hiljem liigutakse kangemate jookide peale. Sellest annab tunnistust ka eelmisel aastal 5% suurenenud veiniläbimüük.

Loe ka: Õllemüüjad: valitsuse läbimõtlematu otsus vähendas meie müüki

esmaspäev, 13. aprill 2009

Hommikul kontrolliti juhtide kainust

Täna hommikul kella 7st kuni 8.30ni kontrollis politsei Tallinna kesklinnas tegutsevate ettevõtete, riigiasutuste ja muude organisatsioonide tippjuhtide, juhtkonna liikmete ning keskastmejuhtide kainust.

Kokku kontrolliti 475 juhti. Üks juht oli kerges alkoholijoobes, ühel juhil tuvastati alkoholi tarvitamise tunnused. Politseinikele oli see mees juba tuttav – ka kuu aja eest toimunud samasugusel kontrollimisel olid mehel jääknähud.

Samal ajal kontrolliti juhte ka maanteel Pärnusse sissesõidul. Seal rikkumisi ei tuvastatud. Politsei kiitis sõidukijuhtide kannatliku meelt, kes vaatamata hommikusel tipptunnil tekkinud viivitusele olid kontrollimise suhtes mõistlikud, kuid hoiatas taas purjuspäi juhtimise eest, mis majanduslikult rasketel aegadel võib viia pankroti või riigi raha asjatu raiskamiseni.

teisipäev, 7. aprill 2009

Pätid ja narkomaanid võtavad Tartu Hiinalinna yle

Kuna seoses eelarve kahanemisega käib kõigi linnaosade yhtlane hooldamine Tartu linnavalitsusel yle jõu, otsustas Tartu pättide ja narkomaanide yhendus Kelluke kodulinna haldamisele õla alla panna.

"Hiinalinn on yks Tartu kulukamaid linnaosi," nentis Tartu linnapea Urmas Kruuse. "Ainuüksi vana ja uue rämpsu koristamine nõuaks linnakassast sama palju vahendeid kui kogu Veeriku tänavatele uue asfaldi panek. Seepärast on kolmanda sektori abikäsi igati teretulnud."

Homme keskpäeval kirjutavad pätid ja narkomaanid yhelt ning Tartu linnavalitsus teiselt poolt raekoja saalis pidulikul tseremoonial alla lepingule, mille järgi antakse Hiinalinn yle Kellukesele. Edaspidi täidavad Hiinalinnas omavalitsuse kohustusi pättide ja narkomaanide seast vabatahtlikkuse alusel leitud esindajad.

"Lugege mu huultelt: ei mingeid uusi makse!" lubas Kellukese juht Vova Kostin Tartu Postimehele. Esimestena võetakse ette tänavavalgustuse ja turvalisuse kysimused.

Loe ka: Pätid ja narkomaanid võtavad Tartu Hiinalinna üle

Majanduskaos: nõia korraldasid poliitikud meelega!

Majanduskaosena tuntud Ulla Sepalepp peab Jäneda nõida pelgalt poliitikute lennukaks mänguks: maagia polevat maailmast kadunud ega riik huku äärel.

"Eesti elu on meie riigiisade poolt selliseks mängitud," usub majanduskaos ja leiab, et Eesti elu on rahalises mõttes täiesti normaalne, kirjutab Õhtuleht. Tema arvates teevad poliitikud olukorda kunstlikult hullemaks. Paanikat külvatakse majanduskaose arvates seetõttu, et abitute ja alandatud inimestega on kergem manipuleerida: "Poliitikute arvates on inimesed lollid ega saa aru, mis toimub."

Majanduskaose meelest on lollid pigem poliitikud ise: "Näen neid lolle nägusid kõrgetes kõnetoolides iga päev ajalehes ja televisiooni vahendusel, see ei aja mind enam isegi oksele."

Loe ka: Nõid: majanduskaose korraldasid poliitikud meelega!

laupäev, 4. aprill 2009

Päästeamet: Kulupõletamine on lubatud Läänemaal ja Tallinnas

Päästeamet teatab ilmajaama andmetele tuginedes kulupõletamishooaja algusest Tallinnas ja Harju- ning Läänemaal.

Keskkonnaministri poolt kehtestatud korra kohaselt võib kevadeti kulu põletada esimese kahe nädala jooksul pärast lume sulamist keltsalt, kui seda tehakse tulekahju ennetamise eesmärgil.

Seaduslikult kulu põletamiseks palutakse selleks valida tuulevaikne ilm ning kindlasti tegevusest päästeametit teavitada. Majade ümbrus tuleb kulu põletamisel mineraliseerida või märjaks kasta ning põletajal peavad olema kaasas tulekustutusvahendid.

Puude ja põõsastega kaetud aladel kulu põletada ei tohi.

"Kulu põletamine on ilus rahvatraditsioon ning meie huvides on see, et see kõik võimalikult seaduslikult ning tuleohutult toimuks," selgitas päästeameti esindaja.

Lumikatte olukorda võite vaadata EMHI koduleheküljelt viite "Lumekaart" alt.

Mida tähendab "mineraliseerida" Päästeamet selgitada ei osanud.

Loe ka: PM: Alates tänasest on kulu põletamine keelatud (5 päeva hiljem nagu lubatud)