esmaspäev, 11. veebruar 2008

Valmis Echeloni eestikeelne liides

Sisejulgeoleku ministeeriumi (Homeland Security) pressiesindaja teatel on valminud infotöötlusvõrgustiku ECHELON eestikeelne liides.

ECHELON on Austraalia, Kanada, Uus-Meremaa, Suurbritannia ja USA koostöös loodud võrgustik telekommunikatsioonivahendite kaudu liikuva info kogumiseks ja analyysiks. Avalikes allikates mainiti seda esmakordselt 1988. aastal, Euroopa Parlamendi komitee avaldas sellekohase raporti 2001. aastal. ECHELONi peamine ylesanne on jälgida telefonikõnesid, fakse, e-kirju ja muud telekommunikatsiooni ning tuvastada sellest märksõnade abil võrgustikuga seotud riikide luureorganeid huvitavaid teateid.

Ministeeriumi pressiesindaja selgituste kohaselt on tegemist mitte kasutajaliidesega, vaid programmiliidesega, mis võimaldab analyysida eestikeelset teksti, olgu see siis esitatud kõnes või kirjas. "Eesti keel on väga keeruline keel," kommenteeris anonyymseks jääda soovinud pressiesindaja. "Meie teadlased ja spetsialistid töötasid selle liidese kallal juba aastaid. Kõik need käänded ja pöörded on äärmiselt segased, eriti keerukaks muutsid asja aga suhteliselt vaba lausestus ning kolme välte systeem. Ilma moodsa arvutustehnika tippsaavutusteta oleks ylesande lahendamine võtnud kahtlemata veel kymmekond aastat."

Kuna eesti keeles räägitut ja kirjutatut võib nyyd kergesti mõista ja kahtlaste seisukohtade avaldajad saab kiirelt tuvastada, saab käesoleva aasta lõpust võimalikuks ka viisarežiimi kergendamine Eesti kodanike jaoks. Seoses sellega nimetatakse viisad ymber sissesõidulubadeks ning välisministeeriumi asemel hakkab neid väljastama sisejulgeoleku ministeerium.

USA lubab viisavabastust juba enne selle aasta lõppu

Kommentaare ei ole: