reede, 13. veebruar 2009

Kesk tahab 4. märtsist teha ühiskonnavaba päeva

Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest liige Andres Kollist andis tänasel volikogu istungil menetlusse eelnõu tegemaks Tallinna linnavalitsusele ülesandeks kuulutada 4. märts ühiskonnavabaks päevaks.

4. märtsil 2003 arreteeriti teatraalselt lavastatud viisil ja kaamerate ees toonane Tallinna abilinnapea Vladimir Panov. Ühiskonnavaba päeva tähistamine just nimelt 4. märtsil tõstaks valvsust selliste aktsioonide ärahoidmiseks meie ühiskonnas tulevikus, teatas Keskerakonna fraktsioon.

"Ühiskonnavaba päev on meeldetuletuseks, millistele väärtustele toetub Eesti demokraatia, kus mõistab õigust vaid Keskerakond. Kuni Edgar Savisaar küsimust arutab, seni ei ole eetiline veel sündimata otsusele avalikkuse kaudu mõju avaldada. Eestis ei tohi olla kohta avalikule õiguse mõistmisele ja Keskerakonna kallutamisele ajakirjanduse abil," ütles Kollist. "Uurimisorganite ja täitevvõimu ning poliitika sidumine oli üks meie olulisemaid saavutusi taasiseseisvudes. Vladimir Panovi juhtum tuletas ehmatavalt meelde, et see töö pole veel lõpuni viidud.”

"Mõte luua ühiskonnavaba päeva mõte sündis autovaba ja ostuvaba päeva eeskujul," selgitas Kollist. "Kui autovabal päeval loobutakse liigsest harjumuspärasest autosõidust ning ostuvabal päeval üle igasuguse piiri jõudnud ostlemisest, siis ühiskonnavaba päev võiks olla päev, mis inimene tunneb ennast vabana kõikhale tunginud ning meie elu valitsevast ühiskonnast."

"Ütleme, et ma tahaksin maha sülitada ja prügikasti ümber lüüa - ühiskonnavabal päeval võiksin ma seda teha muretult ning kerge südamega," tõi Kollist näite. "Samuti peaks ühiskonnavabal päeval olema lubatud maksta altkäemaksu, teha isikliku tulu saamise eesmärgil tehinguid riigi ja omavalitsuse rahaga ning osta ärimeestelt kinnisvara naeruväärse hinnaga."

"Ühiskonnavaba päeva raames võiks valida nii "ühiskonnavaba edendaja" kui ka "vääritu õiguserakendaja", kelle tegevuse tulemusena piirati inimese vabadusi ja sunniti ta käituma seaduse alusel," soovitas Kollist. "Selle päeva raames võiksid poliitikud, juristid ja ametnikud aidata dementeerida Euroopa inimõiguste konventsiooni põhimõtteid praktilises elus."

Eesti rahvakalendris on 4. märtsil vladimiripäev.

Loe ka: Kesk tahab 4. märtsist teha vaba ühiskonna päeva

Kommentaare ei ole: