teisipäev, 7. juuli 2009

Kultuuriminister Laine Jänes esines tantsupeol

Tantsupeol soolotantsu ja kõnega spontaanselt esinenud kultuuriminister Laine Jänes põhjendab tegu sooviga olla "nagu merelaine".

Tantsupeo teist päeva ilmestas enne suurt tantsu tantsuplatsile marssinud kultuuriminster Laine Jänes, kes pidas kavas väljareklaamimata kõne ning tantsis isejuhitud soolotantsu "Väike Lainejänkuke".

Tants sümboliseeris laine sündi mere tuultemühas, kandumist üle ulgumere, kohtumist kajakatega ning lõpuks kaugel terendava rannapiiri märkamist. Rannale liginedes muutus tants kiiremaks ja intensiivsemaks, kultuuriminster manas vaatajate ette hiiglaslikud rannarahnud ning lõpuks viskles rannaliival ning taandus merre.

"Minu meelest ei ole selles midagi imelikku, kui kultuuriminster veidi lõbutseb," selgitas Tantsupeo peakorraldaja kapten Ülo Luht. "Tolleks hetkeks oli rahvas juba veidi väsinud ning peoprogrammi katkestamine pooletunniseks sooloetteasteks ei olnud kuidagiviisi halb: vastupidi -- tantsu klimaatiline lõpp, eriti kivide vahel mäslemine ning vahutamine -- see pani mind mõistma, et igaühes on peidus väike tantsija." Luht selgitas, et idee minister kaasata tekkis täiesti spontaanselt pärast lühikest vestlust tantsupeo rahastamise üle.

Minister Laine Jänes kommenteeris oma esinemist järgmiselt: "Kui minu juurde tuldi palvega esitada väike soolotants, olin väga liigutatud ja kõhklesin pikalt, kas sellist au ei peaks keegi teine kandma. Siis aga mõtlesin seekordse tantsupeo teemale: "Meri". Eks meri ju koosnebki lainetest ning oleme unikaalses seisus, kus riigi kultuuriminister on ühtlasi nimega Laine. Eks sealt see projekt niiöelda hargnema hakkaski. Eriti meeldis mulle, kui rahvas vilistama hakkas: justnagu tuulevilin kõrvus — säärast toetust on haruldane kohata." Minister lisas, et pani tantsu väga palju iseennast ning see oli kõik ka väljakulolijatele selgesti näha.

Minister Jänese täielikku enesepaljastust peetakse unikaalseks ka välisriikides ning kultuuriringkondades üle Euroopa. Minister on HMSi andmetel tiheda töögraafiku tõttu pidanud juba tagasi lükkama mitu ahvaltevat turneekutset piiri tagant.

Loe ka: Kultuuriminister Jänes astub laulupeol ootamatult dirigendipulti

1 kommentaar:

Larko ütles ...

Kuuldavasti pidid kultuuriseriaali "Pehmed ja karvased" autorid ministri tegevuse kui turu solkimise hukka mõistma.