teisipäev, 7. juuli 2009

Pihl: minu seadus oli tõesti politseiriigi seadus

Uue karistusseadustiku vastuvõtmise saagasse tekkis uus kummaline pööre. Endine siseminister Jüri Pihl teatas, et tema valitsemisalas loodud karistusseadus oli tõepoolest mõeldud politseiriigi loomiseks.

Minister juhib oma avalikus kirjas tähelepanu faktile, et kaks Roheliste Erakonna liiget hääletasid riigikogus uue karistusseadustiku vastuvõtmise poolt. Ühtlasi avaldab ta endise valitsuse liikmena ka veidi siseinfot seaduse algsete eesmärkide osas: "Ma hakkan uskuma neid, kes ütlevad, et 86 miljonit on piisav raha, et rohelisi ära osta. Selle summa eest olete nõus ehitama politseiriiki."

Eesti juhtivate loogikute arvates on juhtunul kaks võimalikku seletust: Esimese teooria kohaselt arvavad eksperdid, et Sotsiaaldemokraadid seemendasid juba valitsuses olles selle valitsuse hukku. Koos töötati välja palju ebapopulaarseid seadusi ning kui aeg nende vastuvõtuks oli küps, lahkuti kiiresti, et pärast eemalt tänitada. See selgitaks tööseaduse ning karistusseaduse saatust.

Teise teooria kohaselt on Jüri Pihl mures oma Kaitsepolitsei maine pärast, mis takistab paljude hinnangul tema valimisedu. Seetõttu on mehel kasulik heita kõrvale kogu loogika ning iseenda järelvaatamisel loodud seadust torpedeerida.

Kolmanda ettevaatliku võimalusena pakuti eelnevast lähtuvalt ka võimalust, et pressiteade koostati kiiruga ning elukutselisi loogikuid selle loomisse ei kaasatud.

Roheliste sõnul on politseiriik meeldiv ja turvaline ja Pihli ärritab lihtsalt fakt, et ministriametist taganenuna ei ole ta ise võimeline uue seaduse vilju maitsma.

Loe ka: Pihl: rohelised ehitavad raha nimel politseiriiki
Loe ka: Medvedev moodustas ajaloo võltsimise vastase erikomisjoni

Kommentaare ei ole: