neljapäev, 30. juuli 2009

Urmas Paet avaldas kaastunnet Deng Xiaopingile lese kaotuse puhul

Eesti välisminister Urmas Paet saatis teise ilma kaastundeavalduse Hiina Rahvavabariigi endisele diktaatorile Deng Xiaopingile tema lese Zhuo Lini surma puhul, teatas välisministeerium. 

93aastane Zhou Lin suri eile Pekingis, kuid tema surma põhjust hoiab Hiina Kommunistliku Partei Keskkomitee riigi ametliku uudisteagentuuri Xinhua teatel kiivalt avalikkuse eest varjul. 

Taevase Rahu väljaku ylestõusu mahasurumisega 1989. aastal Lääne yksmeelse poolehoiu võitnud Hiina Rahvavabariigi diktaator Deng Xiaoping ise suri aastal 1997.

neljapäev, 23. juuli 2009

Kogu maailma kohv kees ära

Hetk tagasi läks kogu maailmas olev kohv keema ning kees ära. Keema hakkas kohv, mis oli tassides ning kannudes; samuti moondusid kohviks kohvioad ning kohvipuru.

Sündmus juhtus kell 10.00 kohaliku aja järgi. Supermarketis viibinu kirjeldusel hakkasid inimesed esmalt karjuma kohvikutes ning hiljem ka poodides, kui keev kohvi vaakumpakendid purustas ning ümbrusse pritsis. Sadade liitrite kaupa Arabicat ning Robustat voolas mööda treppe ning koridore.

Kohvikahjustusi on praegustel andmetel saanud ka mitmete riikide kriitilised asutused. Täpsete kahjude hulk ja ulatus selgub ilmselt lähinädalatel.

Maailma kohvitootjad on esialgsetel andmetel laostunud ning kuna hävis ka tänavune saak, on nende meeleolu äärmiselt nukker: "Kõigepealt majanduskriis ja nüüd siis see," kommenteeris üks juhtiv kohvitootja BBC-le.

ÜRO on kokku kutsunud erakorralise nõupidamise. Paljud inimesed ei suuda veel juhtunut uskuda.

teisipäev, 7. juuli 2009

Pihl: minu seadus oli tõesti politseiriigi seadus

Uue karistusseadustiku vastuvõtmise saagasse tekkis uus kummaline pööre. Endine siseminister Jüri Pihl teatas, et tema valitsemisalas loodud karistusseadus oli tõepoolest mõeldud politseiriigi loomiseks.

Minister juhib oma avalikus kirjas tähelepanu faktile, et kaks Roheliste Erakonna liiget hääletasid riigikogus uue karistusseadustiku vastuvõtmise poolt. Ühtlasi avaldab ta endise valitsuse liikmena ka veidi siseinfot seaduse algsete eesmärkide osas: "Ma hakkan uskuma neid, kes ütlevad, et 86 miljonit on piisav raha, et rohelisi ära osta. Selle summa eest olete nõus ehitama politseiriiki."

Eesti juhtivate loogikute arvates on juhtunul kaks võimalikku seletust: Esimese teooria kohaselt arvavad eksperdid, et Sotsiaaldemokraadid seemendasid juba valitsuses olles selle valitsuse hukku. Koos töötati välja palju ebapopulaarseid seadusi ning kui aeg nende vastuvõtuks oli küps, lahkuti kiiresti, et pärast eemalt tänitada. See selgitaks tööseaduse ning karistusseaduse saatust.

Teise teooria kohaselt on Jüri Pihl mures oma Kaitsepolitsei maine pärast, mis takistab paljude hinnangul tema valimisedu. Seetõttu on mehel kasulik heita kõrvale kogu loogika ning iseenda järelvaatamisel loodud seadust torpedeerida.

Kolmanda ettevaatliku võimalusena pakuti eelnevast lähtuvalt ka võimalust, et pressiteade koostati kiiruga ning elukutselisi loogikuid selle loomisse ei kaasatud.

Roheliste sõnul on politseiriik meeldiv ja turvaline ja Pihli ärritab lihtsalt fakt, et ministriametist taganenuna ei ole ta ise võimeline uue seaduse vilju maitsma.

Loe ka: Pihl: rohelised ehitavad raha nimel politseiriiki
Loe ka: Medvedev moodustas ajaloo võltsimise vastase erikomisjoni

Kultuuriminister Laine Jänes esines tantsupeol

Tantsupeol soolotantsu ja kõnega spontaanselt esinenud kultuuriminister Laine Jänes põhjendab tegu sooviga olla "nagu merelaine".

Tantsupeo teist päeva ilmestas enne suurt tantsu tantsuplatsile marssinud kultuuriminster Laine Jänes, kes pidas kavas väljareklaamimata kõne ning tantsis isejuhitud soolotantsu "Väike Lainejänkuke".

Tants sümboliseeris laine sündi mere tuultemühas, kandumist üle ulgumere, kohtumist kajakatega ning lõpuks kaugel terendava rannapiiri märkamist. Rannale liginedes muutus tants kiiremaks ja intensiivsemaks, kultuuriminster manas vaatajate ette hiiglaslikud rannarahnud ning lõpuks viskles rannaliival ning taandus merre.

"Minu meelest ei ole selles midagi imelikku, kui kultuuriminster veidi lõbutseb," selgitas Tantsupeo peakorraldaja kapten Ülo Luht. "Tolleks hetkeks oli rahvas juba veidi väsinud ning peoprogrammi katkestamine pooletunniseks sooloetteasteks ei olnud kuidagiviisi halb: vastupidi -- tantsu klimaatiline lõpp, eriti kivide vahel mäslemine ning vahutamine -- see pani mind mõistma, et igaühes on peidus väike tantsija." Luht selgitas, et idee minister kaasata tekkis täiesti spontaanselt pärast lühikest vestlust tantsupeo rahastamise üle.

Minister Laine Jänes kommenteeris oma esinemist järgmiselt: "Kui minu juurde tuldi palvega esitada väike soolotants, olin väga liigutatud ja kõhklesin pikalt, kas sellist au ei peaks keegi teine kandma. Siis aga mõtlesin seekordse tantsupeo teemale: "Meri". Eks meri ju koosnebki lainetest ning oleme unikaalses seisus, kus riigi kultuuriminister on ühtlasi nimega Laine. Eks sealt see projekt niiöelda hargnema hakkaski. Eriti meeldis mulle, kui rahvas vilistama hakkas: justnagu tuulevilin kõrvus — säärast toetust on haruldane kohata." Minister lisas, et pani tantsu väga palju iseennast ning see oli kõik ka väljakulolijatele selgesti näha.

Minister Jänese täielikku enesepaljastust peetakse unikaalseks ka välisriikides ning kultuuriringkondades üle Euroopa. Minister on HMSi andmetel tiheda töögraafiku tõttu pidanud juba tagasi lükkama mitu ahvaltevat turneekutset piiri tagant.

Loe ka: Kultuuriminister Jänes astub laulupeol ootamatult dirigendipulti

esmaspäev, 6. juuli 2009

Keskerakond moodustas hävituspataljoni

Keskerakonna Noortekogu formeeriti kohalike omavalitsuste valimiste eel ymber hävituspataljoniks, mis hakkab Lasnamäe linnaosas reformierakondlasi ning linnavalitsuse kriitikuid jahtima.

Nimelt pakuvad pataljonlased abi suuremate ja erakorraliste reformierakondlike kogunemiste laialiajamisel nendele, kes ise seda teatavatel põhjustel teha ei saa. Sihtmärkideks on ka sotsiaaldemokraatide ja Isamaa ja Res Publica Liidu liikmed ja toetajad ning teised ohtlikud elemendid. Hävituspataljon töötab vajadusel ka mujal peale Lasnamäe linnaosa ning tarvidusel võib jätkata ka pärast võidukaid kohalike omavalitsuste valimisi.

Kesknoorte komandod tulevad appi valimiskoosolekute vastu, aitavad kõrvaldada vaenulikku valimispropagandat ja teistel ansiplike kahjurite hävitustöödel. 

Hävituspataljoni kohalekutsumiseks toimub broneerimine infotelefonil 58 061 608 esmaspäevast reedeni kell 10.00 kuni 17.00.

Lasnamäe klubi liikme ja endise Noortekogu esimehe Tarmo Lausingu sõnul on Keskerakonna Noortekogu ka varasemalt suviti taolisi meeskondi ellu kutsunud. „Seni on kesknoored ansiplikke kahjureid hävitanud näiteks Nõmmel ja Tartu linnas. Sel suvel teeme seda Lasnamäel.”

Loe ka: Keskerakonna K-komando aitab mööblit nihutada

Kommentaarideta

Michael Jackson to be buried without his brain