teisipäev, 31. august 2010

President kuulutas välja sõnause ehk positiivsete sõnade võistluse

President Toomas Hendrik Ilves kutsus taasiseseisvumispäeval inimesi üles osalema sõnavõistlusel, et leida uusi sõnu, tähistamaks riigi ja ühiskonnaga seotud mõisteid.

Ilvese sõnul peaksid uued sõnad tähistama mõisteid, millega me muutunud elus üha rohkem kokku puutume, kuid mille tähistamiseks häid keelendeid seni pole.

"Nüüd, majanduskriisi ajal, on Eestil kui väikeriigil raske üksinda võlamülkast välja rabeleda. Eestil on majanduse mõjutamiseks sama vähe lootust kui minul presidendina Eesti poliitikas," rääkis president. "Sellest hoolimata ei tohi me pead norgu ja käsi rüppe lasta! Ka mina vaatan riigijuhtimise asemel rõõmuga pealt, kuidas Evelin uisutab. Kohe läheb süda soojaks."

Presidendi sõnul seisid rahvas ja loominguline eliit okupatsiooniaastatel ringkaitses emakeele säilimise eest ning nõu, jõu ja kavalusega hoiti eestikeelset haridust, teatrit ja ajakirjandust.

"Sellises olukorras on positiivne keelekasutus äärmiselt oluline. Ei tohi jätta meie emakeeles laiutama sõnu, mis ei meenuta kellelegi midagi meeldivat, ei kajasta asjade sisulist olemust või teevad seda ebatäpselt," märkis Ilves. "Kellele meeldiks koondamine? Aga kui esmaspäevahommikusel koosolekul kuulutatakse selle asemel välja näiteks hurmaus, ei saa enamik inimesi üldse aru, millest jutt käib. Asendades masendavad sõnad uute ja reibastega, vabaneme muretaagast ja astume pika sammu uue, helgema Eesti poole!"

Välja on pakutud 11 mõistet, mille tähistamiseks eesti keeles sobivat sõna praegu pole, on ainult keerukas sõnaühend või võõrsõna või tekitab segadust olemasoleva sõna mitmetähenduslikkus. Iga võistleja saab välja pakkuda ka ühe uue enda mõiste.

Uusi sünonüüme otsitakse mõistetele tööpuudus, närune sündivus, ühe kolmandiku Eesti elanikkonna üha süvenev kapseldumine, olematu sisetarbimine, töötu, palgakärbe, töötutoetus, töötuskindlustus, koondamine, kuritegevus ja poliitik.

Praeguseks on juba leitud asendus sõnadele palk (töötasu), rahvaliitlane (sots), kohuke (kräpp), makaron (pasta) ja sõnavõistlus (sõnaus). Võistlejate seas on populaarsed ka sõnad rahapuudus, palgalõhe ja kodutud.

Sõnapakkumisi saab saata võistluse kodulehelt www.sonavoistlus.ee, e-kirjaga sonavoistlus@sonavoistlus.ee ja tavaposti teel (Eesti Keele Instituut, Roosikrantsi 6, 10119 Tallinn, märgusõna "Sõnavõistlus") hiljemalt 4. oktoobriks 2010 (k.a postitempli kuupäev).

Võistlust korraldab Eesti Keele Instituut koostöös presidendi kantseleiga.

Presidendi sõnavõistluse nimetus "sõnaus" pärineb Wiedemanni eesti-saksa sõnaraamatust ning tähendab kas koosolekut, arutelu, läbirääkimist või võlumist ja nõidumist. Korraldajate meelest sobis see võistluse nimetuseks, kuna see sisaldab nii arutelu kui ka sümboolselt uute sõnade väljavõlumist.


Toimetaja märkus. Haige Mõistuse Syndikaat omalt poolt tähistab Johannes Aaviku synniaastapäeva, kuulutades välja komakogumise Postimehe heaks. Annetatud komad palutakse viia Postimehe toimetusse, lahkemaid annetajaid premeerib HMS aga Kihnus käsitsi valmistatud semikooloniga.

Loe ka: President ja Eesti Keele Instituut kuulutasid välja sõnause ehk sõnavõistluse

AGU UUDELEPP: sõnaus, hingamisruum ja purelev karavan

1 kommentaar:

Lemmi ütles ...

esimese koguse komasid Postimehe jaoks saab alljärgnevast dokumendist, kus nende puudumine absoluutselt mitte kedagi ei häiri:
http://www.ap3.ee/Default.aspx?PublicationId=50f9145c-7cae-4d24-9995-ac3564b35ee0