esmaspäev, 29. juuni 2009

Old Spice'is sisalduvad ained lisatakse narkootiliste ainete nimekirja

Pressiteade
27. juuni 2009

Sotsiaalminister Hanno Pevkur allkirjastas määruse eelnõu, millega lisatakse Old Spice'i taolistes kosmeetikatoodetes sisalduvad ained, narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja.

Eelnõu saadeti kooskõlastamiseks teistele asutustele ning eelnõu kohaselt kvalifitseerub Old Spice'i laadsete toodete sisse- ja väljavedu, müük ja omamine vastavalt karistusseadustikule narkootikumidega seotud süüteoks.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on äärmiselt oluline, et kõikide narkootiliste ainetega kauplemine oleks Eestis keelatud. "Old Spice'i laadsete toodete turule jõudmine näitab, et narkootiliste ainetega kauplejad püüavad leida üha uusi tooteid, mida Eestis turustada. See on taunimisväärne ja riik ei saa aktsepteerida narkootiliste ainete levikut," ütles minister. "Pealegi, olgem ausad, on selle lehk tõeliselt jube."

Määruse muudatus on tingitud asjaolust, et alates 2009. aasta algusest on Maksu- ja Tolliameti andmetel sagenenud Old Spice'i tellimine internetist ja kättetoimetamine posti teel.

Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskuse uute ainete andmebaasi andmetel on Old Spice'i laadsetes toodetes leitud analüüsi tulemusena uusi sünteetilisi kannabinoide, mis omavad sarnast toimet kanepis sisalduvale psühhoaktiivsele kannabinoidile tetrahüdrokannabinoolile. Seega on tegemist toodetega, mille toime psüühikale tuleneb toodetesse lisatud inimese tervisele potentsiaalselt ohtlikest sünteetilistest kannabinoididest.


Jana Zdanovitš
Meedianõunik
Avalike suhete osakond
Sotsiaalministeerium

Kommentaare ei ole: