neljapäev, 27. märts 2008

Ansip Läti ametivennale: Merko ei ole kuritegelik organisatsioon

Peaminister Andrus Ansip tunnistas tänasel valitsuse pressikonverentsil, et on rääkinud Läti peaministriga (kelle nime me turvalisuskaalutlustel ei maini) seoses maadevahetuse skandaaliga halba valgusesse sattunud Merko Ehitusest.

Ansip ytles, et Läti riik langetab "ise" otsuseid, kuid tunnistas samas, et on vestluses Läti peaministriga kinnitanud, et Merko võib Eestis osaleda kõikidel riigihangetel ning ettevõttel ei ole selles osas mingeid piiranguid.

"Ja olen kategoorilistelt ümber lükanud Läti ajakirjanduses ilmunud väiteid selle kohta, nagu oleks Merko näol tegemist kuritegeliku organisatsiooniga, või et Merko juhid oleksid vangis olnud või kohe kohe vangi minemas," rääkis Ansip, lisades, et keegi pole syydi enne, kui kohus on isiku syydi mõistnud. Yhtlasi kinnitas ta Läti peaministrile, et kui tema või ta pereliikmetega peaks juhtuma mõni õnnetus, pole Merko sellega mitte kuidagi seotud ning sellepärast ei peaks lätlane veel oma tegude yle järele mõtlema. "Et Läti peaministri kodutänaval ning tema laste kooli ymbruses on viimasel ajal nähtud sageli Merko kirjadega autosid ja turskeid meesterahvaid, on minu arvates täielik juhus," kommenteeris Ansip.

Ansipi sõnul on Läti peaminister öelnud, et kindlasti ei kalluta sellised ajakirjanduslikud spekulatsioonid Lätis riigihanke tulemusi.

Ansip lisas, et see on ka praktiliselt kõik, mida tema teha saab. "Kui inimene ikka mõistuse häält ei kuula, ei suuda ka mina neid päästa. Aga noh, mis sa lätlasest ikka tahad. Ehkki mul on neist väga kahju," pyhkis Ansip silmanurgast pisara.

Läti valitsusagentuur Jaunie tris Brani tegi 13. märtsil otsuse, milles välistati ASi Merko Ehitus ja kontserni tytarettevõtte SIA Merks osalemine Läti Rahvusraamatukogu ehituskonkursil seoses kahtlustuse esitamisega maadevahetuse kriminaalasjas. Sellega yllatati tõsiselt Merko Eesti juhti Toomas Annust, kelle hinnangul oli Merko teinud Lätile pakkumise, millest ei saa keelduda. "Mul on seda väga kurb kuulda," sõnas Annus ning kustutas Kuuba päritolu sigari vastu turvamehe kätt.

Loe ka: Ansip Läti ametivennale: Merko ei ole kuritegelik organisatsioon

Kommentaare ei ole: