esmaspäev, 24. märts 2008

Hiina kehtestas Eesti suhtes kauplemispiirangud

PEKING, Hiina Rahvavabariik. Hiina poliitbüroo liige Wang Gang tegi seoses rahvusvaheliste protestidega teatavaks uued majandussanktsioonid Lääneriikidele. Teiste riikide seas keelatakse igasugune Hiina kaupade eksport ka Eestisse.

Suurtööstusriikide esirinnas oleva Hiina otsus tähendab Eesti jaoks, et paljusid kaupu tuleb hakata kallima hinna eest importima mujalt. Näiteks tõuseb riisi, maisi, hirsi, tubaka, sojaubade, maapähklite, puuvilla ning sellest tehtud kangaste, volframi, antimoni, raadiote, autoraadiote, CD-mängijate, võimendite, kõrvaklappide, kõlarite, televisiooniseadmete, antennide, elektripliitide, elektripirnide, pesumasinate, nõudepesumasinate, autovaruosade, arvutihiirte, klaviatuuride, laptop-arvutite ning lauaarvutite, LCD- ja kineskoopmonitoride, DVD ja CD-toorikute, puhastuslappide, jooksujalanõude, kingade, spordidresside, kinnaste, kiivrite, ühekordsete lusikate, kahvlite ja nugade, väikeste karvaste karumõmmide, kes teevad vajutades häält, lastemänguasjade, mürgiste lastemänguasjade ning kummist dinosauruste hindu.

Prisma poeketi juhataja Janne Lihavainen hindas olukorda väga tõsiseks: "Nõukogude aikaa on varsti takasi." Ta meenutas, et inimesed ei mõista veel mida säärane piirang Euroopa jaoks kaasa tuua võib ning avaldas lootust, et riigid endale aru pähe võtavad ning meeleavaldused maha suruvad. Hiinaga ei naljatata lõpetas ta oma kirgliku sõnavõtu.

Ühendriikide börsidel puhkes pärast Hiina avaldust paanika ning dollari hind on nüüd 9, vabandust, 8 ja pool ja kukub.

President ilves juhtis tähelepanu, et tema ajakava Hiina olümpiamängude ava- ja lõputseremooniatel figureerida ei võimalda ja seega on kogu vastutus vastikutel piketeerijatel.

Loe ka: PM: Budismi insituut kutsub Tiibetit toetama
Loe ka: PM: Ilves olümpiamängude ava- ja lõputseremoonial ei osale

Kommentaare ei ole: