reede, 30. jaanuar 2009

Eesti ajakirjanduse tulevik: kas katk või ikaldus?

2009. aasta tõotab tulla Eesti trykiajakirjandusele põnev, teatab meediamonitooringubyroo Liiva-Annus ja Partnerid. Byroo hinnangul kujundavad Eesti meediamaastikku maalihked, tornaadod ning yleyldine veeuputus.

Igor Rõtovi sõnade kohaselt sureb kevadel välja yks kahest, kas Päevaleht või Postimees. Samuti ähvardab Delfi ostmiseks võetud laenukoorem hukutada Eesti Ekspressi.

Hans H. Luige ja Priit Hõbemäe ennustuste kohaselt läheb Äripäev lähemal ajal pankrotti. Reklaamikäibe langus on kahandanud lehe mahtu pea kaks korda, selle varjamiseks kasutatakse ohtralt omareklaame, ajakirjanikud kogunevad aga igal õhtul Eesti Ekspressi prygikasti ymber.

Postimehe peatoimetaja Merit Kopli hinnangul on Ekspress Grupi ettevõtetest edukad vaid need, millest pool kuulub Eesti Meedia kontsernile. Ylejäänud kaotavad pidevalt turuosa ning hingitsevad näljapajukil. Eile lahkus Õhtulehe viimane lugeja, 47-aastane riigiametnik Maali, portaali elu24.ee. Kopli arvates ei pruugi olla abi ka säästuprogrammist, mille käigus koondati endise SL Õhtulehe nimest kaks tähte ja tühik, sõnas Mart Kadastik.

Õhtulehe uuringu põhjal ei ela ykski Eesti suurematest ajalehtedest peale Õhtulehe selle aasta lõpuni. Uue aasta algul loodab Õhtuleht tähistada 100 protsendi omandamist Eesti paberleheturust.

Meie Maa teatel koondab Oma Saar peatselt kõik töötajad peale öövalvuri, Oma Saare andmeil käivad Meie Maa nälginud ajakirjanikud seevastu alatasa Oma Saarest tööd ja leiba lunimas.

"Jälgime toimuvat huviga ning kajastame kõike oma uuringutulemustes," kinnitas Liiva-Annuse ja Partnerite juht Annus Liiv vikatit ihudes.

Meediamonitooringubyroo Liiva-Annus ja Partnerid kuulub sajaprotsendiliselt meediakontsernile Haige Mõistuse Grupp. Kontserni lipulaev on Eesti viimane kasumlik meediaettevõte Haige Mõistuse Syndikaat.

3 kommentaari:

irve ütles ...

no kas just kasumlik, aga kahjumis me pole...

Oop ütles ...

Kasumis on immateriaalsed varad nagu maine, oskusteave ja ärisidemed. Kulud on viidud äärmiselt madalale, ettevõte pole seotud yhegi avaliku skandaaliga, tööjõukulu on miinimumis, samuti juhimiskulu, struktuur on nii streamline'itud, et edasiseks tuunimiseks peaks leegid kylje peale joonistama, lisaks rakendatakse kõige moodsamaid juhtimisvõtteid, näiteks kärgstruktuuri ja kulgjuhtimist. Kliendibaas on stabiilne, turundus probleemitu ning isegi kinnisvara allahindamiseks pole vähimatki põhjust.

Tee või alternatiivturu IPO. H.M.Grupp oleks tänavu raudselt ainus börsilemineja, esikaanelood garanteeritud.

Oop ütles ...

Kohe näha muidugi, et lugu on pisut varem kirjutatud. Seda polegi sees, et Õhtuleht näitab näpuga Linnalehele.