esmaspäev, 12. jaanuar 2009

Maailma kalade mürgitamine jõudis lõpule

Merd reostavate riikide ühendus andis teada, et kogu maailma kalade mürgitamine lõppes sel nädalal. Mürgitootjate sõnul ei ole protsessi eesmärk veel selgunud ning lubatakse põnevaid üllatusi.

Kalade mürgitamisest on esimesena abi võitluses kalatoiduliste merelindudega. Eesti vabanes esimesena merikotkastest, Californias samas hakkas kahanema pelikanide populatsioon. Oodatakse ka kormoranide ja albatrosside hukkumist. "Muidugi kajakad on kõigega harjunud, projekti esimeses etapis me nendega ei tegele," selgitas organisatsiooni president. Mees lisas, et edukuse korral laiendatakse pilootprojekti ka väiksematele veekogudele.

Inimestel ei maksa muretseda, et nad kuidagi kulutatud rahast ilma jäävad. Kalatööstusel kulub natuke aega, et kõik ka meie poelettidele ja toidulauale jõuaks. Eriti põnev on see, et kemikaalide kompott peaks igale liigile isemoodi mõjuma.

Mürgitamise eesmärk ei ole hetkel veel päris selge, kuid mürke valmistavad keemiatehased on palunud üldsusel veidi kannatada, sest tohutu projekt on toonud juurde sadu töökohti ning lähiajal on oodata ka mürgituste mõju uurivate teadlaste rahaeraldiste kasvu. "See on areng läbi eituse," selgitas Mürgiliidu president.

Projekti keskkonnamõjude hindamine on veel pooleli.

Loe ka: Mysterious pelican deaths worry California biologists
Loe ka: Tundmatu mürk on võtnud elu juba neljalt merikotkalt

Kommentaare ei ole: