neljapäev, 29. jaanuar 2009

Teadlased ehitasid võimsa fotovälgu

Ühendriikide fotograafiahuvilised teadlased on koostöös Pentagoniga töötanud välja projekti poolkuu välguga pildistamiseks.

"Sellest tuleb sensatsiooniline foto," selgitas USA astronoomialiidu juhatuse esiistuja Roger Chevalier kohale tulnud ajakirjanikele. "Poolkuud on teadupärast raske pildistada, sest foto valgusjõu vahemik on isegi kõige tundlikuma teleskoobi jaoks liiga suur: kuu varjatud osa on liiga kontrastne ja kompositsioon ei kõlba kusagile."

Teadlased on välja töötanud hiigelvõimsa välgu, mille abil saab poolkuu varjatud osa ka digifotoaparaatidele sobival valgustasemel pildistada. Pildistamise kuupäev on veel lahtine ja sõltub meteoroloogilistest tingimustest, kuid harrastusfotograafidel palutakse veebruarikuu jooksul valmis olla.

Hiigelvälk moodustub 18st ballistilisest mitme laenguga raketist, mille tuumalaengud õhatakse sünkroniseeritult taktikaliselt olulises, veel täpsustamata piirkonnas. Pentagon keeldus edasistest kommentaaridest: "Oluline on see, et esmakordselt on võimalik kuu varjatud külge maalt näha, kasutage seda suurepärast võimalust."

Projekt muutub edukuse korral iga-aastaseks.

Kommentaare ei ole: