pühapäev, 11. november 2007

Hispaania kuningas kutsus Venezuela presidendi duellile

Hispaaniakeelsete riikide liidrite kohtumisel ärritus Hispaania kuningas Juan Carlos Venezuela president Hugo Chavezi sõnavõtust sedavõrd, et haaras oma valge kinda ja heitis selle duellikutsena vastu Chavezi nägu. Juan Carlost häiris Chavezi süüdistus Hispaania endise peaministri Francisco Franco aadressil, sest Venezuela president nimetas viimast fašistiks, kuulis Haige Mõistuse Syndikaat pealt.

"Franco oli fašist. Fašistid pole inimesed. Maod on inimlikumad," ütles Chavez Tšiili pealinnas Santiagos peetud kohtumisel oma ametiajal tugevalt Saksamaa liidri Adolf Hitleri poliitikat toetanud Franco kohta. Tema Kõige Katoliiklikum Majesteet Juan Carlos aga ei suutnud oma sõnul võrdlusega leppida ning leidis, et ainult veri suudab solvangu maha pesta. "Mul on kogemusi nii fašistide, falangistide kui ka madudega," kommenteeris Tema Majesteet, "ning võin kinnitada, et fašistid on inimlikumad kui maod."

18 hispaaniakeelse maa riigipea kolmepäevasel kohtumisel lepiti kokku duelli reeglites, määrati sekundandid, vahekohtunikud ja vastutava meditsiinikorpuse koosseis. Vastuvõetud reglemendi kohaselt peetakse duell kahes osas – ratsa-piigivõitlus ning näost näkku mõõgavõitlus – ja vastavalt 15. sajandi yldlevinud turniirireeglitele, mille kehtiv redaktsioon kokkusaamisel õnnestus raskuste kiuste vastu võtta.

Kuni duelli tulemus pole selgunud, on ametlikult ja diplomaatilises mõttes Hispaania ja Venezuela sõjajalal. NATO esindajatelt pole õnnestunud asja kohta kommentaari saada, kuna Brüsseli staabi vastutav protokolliohvitser viibib Jaapanis bushido-koolitusel ja talle asendajat pole määratud.

Loe ka: Hispaania kuningas käskis Venezuela presidendil lõuad pidada

Kommentaare ei ole: