reede, 28. detsember 2007

Kross ja Bhutto: lõpp rõhumisele! (täiendatud!)

Äsja teise ilma siirdunud Eesti kirjanik Jaan Kross ja Pakistani peaministrikandidaat Benazir Bhutto nõudsid yhisel surmajärgsel pressikonverentsil kõigilt elavate maailma poliitilistelt juhtidelt rõhumise lõpetamist ja isikuvabaduste austamist.

"Käinud läbi teinud kõik totalitaarse režiimi ja sõjaväelise diktatuuri põrgu ringid, nõuame, et ykski elav inimene ei peaks enam säärast piina kannatama," laususid Kross ja Bhutto justkui yhes suust sadadele tuhandetele huvilistele unenägude kaudu peetud pressikonverentsil täna öösel. "Rõhutame, et koduarest ja kyyditamine, mida eluajal kogesime, peavad inimkonna poliitilisest kultuurist lähema põlvkonna jooksul kaduma."

Kross ja Bhutto kui sotsiaaldemokraatlike sympaatiatega, kuid siiski laia silmaringiga ja võrdlemisi liberaalsed poliitilised mõtlejad leidsid yhise keele Teise Ilma ootesaalides ning otsustasid seepeale oma elavate kilda jäänud poolehoidjatele viimase sõnumi saata.

TÄIENDUS (kl 4.50): Setu separatistid võtsid vastutuse Jaan Krossi surma eest

Setu separatistid võtsid Haige Mõistuse Syndikaadile edastatud läkituses endale vastutuse klassik Jaan Krossi surma eest.

"Suur isa Peko on meiega," kommenteeris setu rahvariides linasest riidest näomaskiga tundmatuks jääda sooviv terrorist videosõnumis. "Jaan Krossi kui suureesti natsionalismi tugisamba surm toob taevase Setu Kuningriigi hea mitme vaksa võrra maale lähemale!" (Haige Mõistuse Syndikaadi tõlge. Originaalis: "Suur esä Peko om miika! Ku Suur-Iisti natsionalismi tugisaivas Jaan Kross no ütskõrd ummõtõgi är kooli, joudse Seto Kuningriik taiva puult hüä mitu vaksa maa poolõ.")

Terroristide esindaja sõnul on nende liikumine juba aastaid vähehaaval myrgitanud Jaan Krossi tervist samuti kui teiste suureesti kirjandusklassikute ja arvamusliidrite oma. Terroristide esindaja hinnangul kylvab armastatud kirjaniku surm palju segadust ja lõhestab nii suureesti rahvusyhtsust märgatavalt.

Kes on setu separatistide isikliku terrori järgmine ohver, ei ole õnnestunud kindlaks määrata. Setu separatistide võimalik osalus Benazir Bhutto atentaadis on praegu veel ebaselge, kuid seda uuritakse. Haige Mõistuse Syndikaadi surnumanajatel ei ole seni korduvate katsete kiuste õnnestunud saada kommentaari ei Krossi ega Bhutto enda käest.


Loe ka: Lauristin: Kross oli noorematele kolleegidele poliitilise kultuuri eeskuju

Kommentaare ei ole: