kolmapäev, 30. jaanuar 2008

Pekingi olympiarongist maha jäänud neiud pandi ootama Londoni-reisi

Ehkki naiste 470-klassi purjetamise MMil Melbourne'is jäi Eestil olympiapääse saamata, on meie sportlased ja taustajõud häälestatud võitluslikult.

Tiitlivõistluste kvalifikatsiooni viimastel sõitudel väga hea hoo yles saanud ja kuldlaevastikku pääsenud õed Marjaliisa ning Elise Umb säilitasid õhkõrna võimaluse Pekingisse pääseda veel eilseni.

Paraku ei suutnud Maru klubi lipu all seilavad õed otsustavates heitlustes oma põhikonkurentidega sammu pidada ja neil tuli leppida kohaga kolmandas kymnes.

Hõbelaevastikku kukkunud Merili Randmaa ja Agnes Lill suutsid nõrgema seltskonna avasõidu kolmandana lõpetada, kuid siis tegi Reede klubi paatkonna soodimees põlvele häda ja neiud otsustasid regati katki jätta.

Marjaliisa ja Elise treenerist isa Viktor Umb rääkis eile hommikul telefonivestluses lehemehele, et kuna Eesti Olympiakomitee ei tahtnud tydrukuid Pekingisse lubada, otsustasid neiud minna sinna omal käel.

"Marjaliisa ja Elise lootsid minna Moskvas rongile, kuid Estonian Airi lend jäi järjekordselt hiljaks," ytles treener Umb. "Raudteejaama jõudes võisid nad vaid Pekingi rongile järele lehvitada."

Andsid endast parima

Kvalifikatsioonisõitude viimase päevani kuldlaevastiku kursil seilanud Merili Randmaa kirjeldab oma kodulehel värvikalt tundeid, mis valdasid teda ja soodimees Agnest pärast lootuskiire kustumist.

"Hetkel tujud just kõige paremad pole, aga elu läheb edasi ja kindlasti on tal meile väga palju põnevat ning vahvat pakkuda. Andsime endist parima, kuid välja kukkus täpselt nii, nagu kukkus, c’est la vie," on roolimees Randmaa esimene reaktsioon.

Siiski ei kaotanud Eesti tublid sportlased julgust. Kohalikega rääkides said nad teada, et nädala lõpus väljub ka järgmine rong Londonisse. Neiud suunati ootesaali, kus nad on juba kaks päeva valmistunud sellele trygimiseks. Inglismaalt edasi Pekingi poole siirdumisel ei looda nad enam võõrale transpordile, vaid on otsustanud läbida ylejäänud vahemaa omaenese paadiga.

Äsjalõppenud MMi järel maailma reitingutabelis suure hyppe teinud paatkonna juhendaja Umb leiab, et Vaikse ookeani keerulistes oludes seilates kogutud väga suur kogemustepagas tuleb juba mõne aja pärast kasuks.

"Et veel enne Pekingi olympiat tuleb neil taas Austraaliast mööda purjetada, võin äsjalõppenud MMi lugeda kordaläinud eeltööks, mis aitab sillutada teed olympiaregatile," leidis treener Umb. "Vaatasin just gloobuse pealt järele ning see on tõesti kõige otsem tee. Ymber Aafrika ja Aasia minnes kuluks ju palju rohkem aega."

Kui Eesti vaprad spordipiigad juba Pekingisse jõuavad, on olympiamänge ymbritsevast piirdetarast yle ronimine neile juba lapsemäng.

Miks ikkagi tydrukud rongist maha jäid?

Selle kysimuse peale on Randmaal kaks vastust. Esimene neist on filosoofiline ja kõlab nii: "Meie usume määratuse teooriat. Keegi siin ilmas kirjutab mingit raamatut, kus kõik on väga täpselt läbi mõeldud, ning iga asi, mis juhtub, on millekski hea. Kuigi me ehk kohe alati ei taipa, et juhtunust võiks kasu olla, selgub hiljem, et just nii pidigi minema."

Realistlikus analyysis märkis Randmaa, et otsustav sõit algas kenasti.

"Saime vabas tuules minema ja sõitsime koos juhtgrupiga õiges suunas ehk Moskva poole," kirjeldas roolimees olukorda taevas. "Enne esimest märki hakkasid aga vasakult tulnud konkurendid liikuma ja me sattusime pundi keskele. Allatuules sõitsime taas õigele poole ning tõusime mitu kohta, aga taas vastutuule kursile minnes pidas lennuki piloot paremaks rajapoolt, kus tavaliselt võideti, ja see oli vale otsus. Lõpetasime sõidu pool tundi hiljem ja võisime suu Pekingi rongist puhtaks pyhkida."


Peasekretäril pole yhtegi paha sõna õelda

Eesti jahtklubide liidu peasekretär Ott Kallas hindas MMil Eestit esindanud neidude mõtet heaks.

"Mul pole kummagi paatkonna kohta öelda yhtegi paha sõna. Neiud tegid sihikindlat mõttetööd ja jõudsid välja tulemuseni, mis vastab nende praegustele võimetele," ytles Kallas.

"Olen seda meelt, et tiitlivõistlustel startinutest yhed nooremad purjetajad on kolme-nelja kuu pärast võimelised tippseltskonnas kanda kinnitama. Kõigepealt peame välja selgitama, kui tõsiselt on nad nõus töötama selle nimel, et Eesti oleks siiski esindatud olympiaregatil," lisas Kallas.

Loe ka: Pekingi olympiarongist maha jäänud neiud pandi ootama Londoni reisi

Kommentaare ei ole: