neljapäev, 3. jaanuar 2008

Pommuudis: Eesti läheb naftale üle

Valitsuse erakorralisel pressikonverentsil teatas peaminister Andrus Ansip allkirjastatud lepingust OPECi naftatarnijate liiduga, mille tulemusena kaob 1. jaanuaril 2009 käibelt Eesti kroon. Uue maksevahendina kehtestatakse vabariigi piires barrel.

"Paljud kodanikud tunnevad muret, et kuidas inflatsioon neile mõjub," sõnas peaminister. "Minu vastus oleks ühene: alates tänasest, tänu minu ja mu kolleegide pingutusele, üldsegi mitte." Peaminister seletas, et naftabarreli ja Eesti krooni kurss fikseeritakse 30ndal detsembril 2008, ning sellest hetkest edasi saab Eestis käibima kõige progressiivsem Euroopa raha. "Ma kinnitan teile: bensiinihind ei tõuse enam kunagi! 15 aasta pärast olemegi Euroopa rikkaim rahvas nagu lubasime"

Barrelile üleminek toob ka omajagu probleeme: vähemasti sularahas arveldajate jaoks, kel on tarvis rahakoti asemel kaasas kandma hakata spetsiaalseid tsisterne. Vanurite, santide ja vaeste jaoks lubas valitsus algatada eriprogrammi, mis võimaldab riigil pakkuda ergonoomilisi ning odavaid rahamahuteid.

Roheliste esindaja Marek Strandberg kiitis algatust, kuid tundis tugevat muret projekti loodussäästlikkuse pärast. Strandbergi sõnul tasuks naljakate rahakottidega eputamise asemel teha sisulist tegevust ja ehitada hästi palju propellereid, mille abil oleks võimalik Eesti riik geopoliitiliselt sõbralikumasse keskkonda üle viia ja nii suurendada riigi energeetilist sõltumatust.

Keskerakond jäi uudist kommenteerides napisõnaliseks ja avaldas intervjuus vene uudistesaatele "Vremja" muret, et natslikud õukonnaärimehed võivad hakata muulaseid orgaanilise materjalina kasutades riigikassat täitma.

Paljud riigid on välisministeeriumile saatnud erinevaid noote, milles tunnustatakse küll Eesti innovatiivsust, kuid teisalt avaldatakse nördimust, et "see ei olevat aus teiste riikide suhtes" ja et "tegemist on halva naljaga". Välisministeeriumi pressiesindaja sõnul on kõik noodid noodivihikusse kantud ning et ühtlasi "on kena kelguga hangest alla lasta. Oi, oi, kelguga! Hangest alla lasta!"

Loe ka: Oil price at record 100$ a barrel.

Kommentaare ei ole: