teisipäev, 8. jaanuar 2008

Pihl: Eesti demokraatia on suures ohus

Siseminister Jüri Pihl teatas oma intervjuus Haige Mõistuse Sündikaadile, et Eestis on demokraatia väga suures ohus ja seetõttu tuleb anda politseinikutele õigus valimatult demonstrante ja kurjategijaid tappa, vigastada ja ähvardada.

"Demokraatia saab toimida ainult siis, kui inimesed korralikult Reformierakonna poolt hääletavad," ütles Pihl meie korrespondendile. "Minu avalikkussuhete esindaja käskis mul seostada meie uued repressiivsed seadused demokraatia ülalhoidmisega, sest selle argumendiga õigustatakse isikuvabaduste piiramist ka mujal maailmas. Lisaks on meie põhisõnum maailmale, et me oleme võitjad ja et me oleme jõulised."

Veidi vastuolulisena tundunud seadusesäte, et politseinik võib kurjategija või demonstrandi vajadusel hukata leidis samuti palju leebema selgituse: "See ongi meil seal rohkem ähvardusena mõeldud. Loomulikult ei hakata seda seadust kasutama, võib-olla ainult väga üksikjuhtudel ja erandite korras. See on meil selline vaikiv kokkulepe."

Pihl lisas, et näiteks elektrišokirelvade lisamine politsei arsenali on väga hea mõte, sest neid kasutatakse palju kergekäelisemalt kui tulirelvi, mille kasutamise eel politseinik mitu korda mõtleb. "Pole midagi mõnusamat kõditust kui see, mida teeb Taser, kui üks elektrood silmas, teine kõhus. Tapab väga harva ja valus ka ei ole. Meil mõni aeg tagasi Paides lapsedki käisid elektripostilt tõmblemiseks voolu võtmas ja pärast tõmblemas. Politseiniku kohalolu peabki veidi hirmus olema — see taltsutab pätid juba eos." Minister lisas, et taolised ülereageerimised on terve ühiskonna märk ja et "iga kodanikuvabaduse piiramise raames peabki keegi "politseiriik" karjuma, see on normaalne demokraatlik protsess, nagu selle väite ignoreerimine meie poolt."

Setu separatistide ühendus "Õuka eest" oli uutest sätetest kuuldes väga murelik ja tema meelest ei julgeks ta mardisandina enam Obinitsa poe eest läbi joosta. "Õkva läind läbi uulitsa ja leekiva miilits perra nüid," lisas ta.

Loe ka: Pihl: Jõuline politsei tagab Eestis demokraatia.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

teen ettepaneku seaduse jõustumisel korraldada kaitsepolitseiameti maja ees demonstratsioon, kus osalejad kannavad klu-klux-klani stiilis rõivaid ja plakateid "sulle on see karneval, pihl!". ja loomulikult registreerida kogu üritus linnavalitsuses karnevalina... ;-)

irve ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.