teisipäev, 8. jaanuar 2008

Tallinna finantsjuht eirab pealinna pankrotistumist

Tallinna finantsdirektori Katrin Kendra sõnul ei ole vähimatki põhjust kõnelda pealinna pankroti äärel olekust.

"Tundub, et sotsiaaldemokraatide esindaja Jaak Juske eesmärk on iga hinna eest paanikat kylvata. Väide, et Tallinn jäi eelarve täitmisega plussi, on ekslik, tuginedes yksnes linna sissetulekute poole täitmisele. Käesolevaks hetkeks on selge, et kõigi maksukulude plaan on täidetud ja koguni yletatud," lisas Kendra.

Kendra rõhutas, et linn lõpetas 2007. aasta 644 miljoni kroonise rahaliste vahendite puudujäägiga. Seega on linnal piisav likvideeritud likviidsuse reserv, mis tagab linna kõigi kohustuste täitmatuse.

"Olukorras, kus linnal puudub piisavalt rahalisi vahendeid, ei oleks mõistlik tegeleda linnavara myygiga," põhjendas Kendra linnavara myygi plaani täitmata jätmist.

"Linnavalitsus teatas sygisperioodi ajal toimunud perioodi vältel mitmel korral ka avalikult, et tulenevalt headest maksukulude laekumistest ei ole linnal otstarbekas kinnisvaraturu jahenedes linnavara algselt plaanitust kallimalt myya," lisas finantsdirektor.

Kendra sõnul on plaanis lõpetada alanud aasta 409 miljoni kroonise puudujäägiga.

"2007. aasta eelarve rahavoogude prognoosis kavandati aasta alguse puudujäägiks 598 miljonit krooni, aasta lõpetas linn aga 644 miljoni kroonise rahaliste vahendite nappusega. Kõik linna kohustused jäeti täitmata tähtaegselt," väitis Kendra.

Kendra sõnul on planeeritust kordi suuremal rahalaekumisel Euroopa Liidu fondidest objektiivsed ja linnast mitteolenevad põhjused. "Ministeeriumid ei ole siiani suutnud koostada ja valitsusele kinnitamiseks esitada struktuurivahendite rakendamise koostamise teostamise läbiviimise kinnitamise teostamise koostamise rakendamise läbiviimise tingimusi," nentis Kendra. "Brysselist saadeti siis igaks juhuks suurem rahalaev."

Finantsjuht sõnas, et suuremahuliste infrastruktuuriprojektide osas ootab linn siiani riigipoolset otsust, mille kohta on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumilt saanud juba kuus teadet investeeringute kava koostamise tähtaja pikendamise kohta.

Uuest aastast keelasid Tallinna kõrghoonete omanikud linna finantsjuhile ligipääsu 1. korrusest kõrgemale.

Ka Tallinna linnapea Edgar Savisaar kinnitas, et linn on pankroti ääre juba ammu yletanud ning kaugeneb sellest yha.


Loe ka: Tallinna finantsjuht eitab pealinna pankrotistumist

Kommentaare ei ole: