neljapäev, 13. november 2008

Mardust kahtlustatakse traagilise allveelaevaõnnetuse põhjustamises

Vene Föderatsiooni prokuratuur kahtlustab ühte mardust tuumaallveelaeva Nerpa tuletõrjekustutussüsteemi käivitamises, mis nõudis 20 inimese elu.

Mardus ehk marras on on Eesti rahvapärimuses surmahaldjas, surma ettekuulutaja. Tavaliselt näitab mardus end inimese kujul, harva loomana. Tema ilmumiskoha läheduses saab tavaliselt hukka mõni inimene.

"Kahtlusaluseks on üks meeskonna mardustest, kes ilma igasuguse põhjuseta käivitas allveelaeva tuletõrjesüsteemi, mille tagajärjel hukkus 20 inimest ja haiglasse viidi 21 inimest," teatas Venemaa prokuratuuri esindaja Vladimir Markin RIA Novostile. "Kahtlustame, et tal hakkas laeval igav ning ta süda ihkas sõda ja verd."

Mardused on kõigil Vene tuumaalveelaevadel vaenlase heidutamiseks. Nende võime liikuda läbi tavalise aine on sõjapidamises suur eelis. Samuti ei vaja mardused eksisteerimiseks hapnikku.

Freoon surub ruumist välja hapniku ning seetõttu pole mõeldud kasutamiseks ruumides, kus viibib ilma hingamisaparaadita inimesi. Aluse pardal oli 208 sõjaväelast, kellest vaid 81 olid inimesed.

Loe ka: Madrust kahtlustatakse traagilise allveelaevaõnnetuse põhjustamises

Kommentaare ei ole: