kolmapäev, 10. detsember 2008

Andmekaitse inspektsioon nõuab parteijuhi eluloo kustutamist Eesti Entsyklopeediast

Andmekaitse Inspektsioon (AKI) saatis Entsyklopeediakirjastusele ettekirjutuse, milles nõutakse Keskerakonna juhi Edgar Savisaare elulugu tutvustava artikli väljalõikamist kirjastuse kulul kõigist entsyklopeedia eksemplaridest, kuna Savisaar ei soovi enam oma isikuandmete avaldamist.

Edgar Savisaarest ilmus Eesti Entsyklopeedias artikkel köites "Eesti elulood" 2003. aastal, mil ta oli Tallinna linnapea. Loo kirjutamisele tõukas toona asjaolu, et Savisaar valiti 1991. aastal Keskerakonna juhiks ning artiklis kajastati Savisaare vaateid ning tema isikut.

Ehkki toona andis Savisaar infot heal meelel ning aitas artikli ilmumisele ise kaasa, leiab mees nyyd, et artiklis avaldatakse liialt palju tema isikuandmeid. Eriti vastumeelsetena nimetas ta andmete avaldamist oma nõukogudeaegsete ametikohtade, kirjutiste ning lindiskandaali kohta. Kuigi kirjastus endise parteijuhi nõudmist ei rahuldanud, saatis samalaadse ettekirjutuse eile Entsyklopeediakirjastusele ka Andmekaitse Inspektsioon.

"Situatsioon, kus andmete avalikustamise hetkel oli andmetöötlusel õiguspärane alus, ei saa legitimiseerida edasist piirideta isikuandmete töötlemist. Ka õiguspäraselt avalikustatud isikuandmete puhul võib juhtuda, et seaduslik alus mingil ajahetkel kaob. Sellest hetkest alates on isikuandmete kaitse seisukohast andmed igayhele kättesaadavad ning privaatsusõigus on riivatud ilma sisulise õigustuseta,” teatas inspektsioon oma ettekirjutuses.

Inspektsioon ei leia ka, et yhe erakonna juhi elulugu tutvustav artikkel pakub ylekaalukat avalikku huvi. "No olge nyyd ikka," kirjutas inspektsioon. "Keda see Savisaar nii väga huvitab? Meid siin inspektsioonis ei huvita ta näiteks yldse, ei avalikult ega eraviisiliselt."

"Kui lähtuda Andmekaitse Inspektsiooni loogikast, siis kuuluks ajalehtede arhiivist kustutamisele ka parteijuhtide arvamusartiklid, kui nad sellise nõude esitaksid,” lausus Entsyklopeediakirjastuse juht Hardo Aasmäe. Tema sõnul on isikuandmete kaitse seadus korralikult läbi töötamata ning võimaldab esitada absurdseid nõudmisi.

"Oli naiivne arvata, et neid nõudmisi ei tule või et AKI suudab oma ressurssidega kõik sõklad eraldada. Nyyd peavad väljaanded kulutama iga kord väga palju ressursse võitlemaks selle eest, et yhiskonnal on võimalik teada saada, mis juhtus näiteks Eestis kakskymmend neli aastat tagasi."

Entsyklopeediakirjastus ettekirjutusega ei nõustu ning kavatseb asjas selguse saamiseks esitada kaebuse Tallinna halduskohtule.

HMSile laekunud vihjete alusel kavatsevad järgmised samalaadsed avaldused esitada Villu Reiljan, Arnold Ryytel ja Viktor Kingissepa järeltulijad. Kinokunstist läheb esimesena noa alla vastvalminud mängufilm "Detsembrikuumus".

Loe ka: Andmekaitse inspektsioon nõuab endise parteijuhi persooniloo kustutamist Päevalehe võrguarhiivist

1 kommentaar:

Toivo Ellakvere ütles ...

... ajalooline mälu kuulub viilutamisele ajuoppide kaudu. Kui
sellest ei piisa siis tehakse elektrisokiga. Haigekassa kulul.

Nii et, mis Savisaarest te räägite?