reede, 12. detsember 2008

Euroopa Liidus hakkavad vabalt reisima ka neer ja maks

Inimeste vaba liikumine Euroopa Liidus on seni kehtinud vaid n.ö. komplektsetele inimestele, kelle elundkond on terviklik. Euroopa Liidu uue kava kohaselt tekib aga nüüd võimalus reisida ka üksikelunditel.

"Seadused on ajale jalgu jäänud," selgitas Tartu Ülikooli kliinikumi neeruekspert Aleksander Lõhmus. "Inimesed ei reisi enam ammu pelgalt suurte hulkadena ja kiiresti: seadustamata on näiteks rändav neer ja ajude äravool."

Uus seadus lahendab mitte ainult ajude äravoolu juriidilise küsimuse, vaid lubab inimestel rännata ka osaliselt. Eeskätt puudutab see vähem kasutatavaid elundeid: "Põrna, pimesoole, neeru või kilpnäärme võib rahulikult reisile minnes koju jätta: lennupiletid tulevad nii tunduvalt odavamad."

Eriti hinnatundlikud kliendid võivad reisile kogemusi koguma saata ka üksikuid kehaosi: ilmselt muutub populaarsemaks ka mini-seksturism, kus reisile saadetakse kogemusi koguma näiteks peenis. Elundid võivad rännata nii elustamisseadme abil, poogituna teiste organismide külge, kui ka külmutatuna.

"Kaks pead on ikka kaks pead," kommenteeris uusi võimalusi Eesti eurovolinik Siim Kallas.

Loe ka: Euroopa Liidus hakkavad vabalt reisima ka neer ja maks

Kommentaare ei ole: