neljapäev, 18. oktoober 2007

Läti kuulutas USA-le sõja

USA suursaadiku sõnavõtt sel nädalal Riia Loomade Ylikoolis, kus ta kritiseeris valitsevat kliket, rikkus kahe riigi suhted. Peaminister Aigars Kalvitis moodustas uue valitsuse, mis USA-le viititamata sõja kuulutas.

Suursaadiku sõnul on Lätis kolm aastat pärast yhinemist ELi ja NATOga käes oluline hetk ajaloos, kus tuleb otsustada, kuidas edasi minna. "Kas Läti otsustab, et raske töö on tehtud ja laseb riigil muutuda mänguväljakuks käputäiele indiviidile, kes täidavad enda ja oma sõprade taskuid?" küsis saadik. Ta märkis ära katsed sokutada kohtutesse kohtunikke, "kes teavad, mida teha", püüdlusi manipuleerida julgeolekuasutusi ja politseid, et neid poliitiliselt enda kasuks kallutada. "Pole kysimus, et oht vabadusele Lätis täna on erinev sellest, mis oli nõukogude ajal," ytles saadik. "Lätlased peaksid siiski tundma jõudu seista selle eest, mida nad peavad kalliks."

Hiljutise avaliku arvamuse kysitluse järgi peab suurem osa Läti elanikke põhiliseks ohuks riigile USAd ja peab sydamelähedaseks vabadust suurriikide ning rahvusvaheliste korporatsioonide diktaadist.

Peaminister Aigars Kalvitise byroo reageeris valuliselt ja nõudis saatkonnalt selgitusi. Muuseas öeldi, et avaldus viib pöördeni kahe riigi suhetes, kuna kõnes olevat suursaadik öelnud: "Olukorras, kus Läti vabadusele ohuks olev võim on nõrgem, Läti elanikud, tundub, et ei taha sellele vastu hakkama."

Saatkonna väitel on asi tõlkeveas, aga Kalvitis ja käputäis indiviide, kes on Kalvitise head sõbrad, seda ei usu. Käputäie esindaja sõnul oli avaldus selgelt sihitud Läti riigi õiguspärase võimu vastu ja kutsus rahvast avalikult põhiseaduslikku võimu kukutama. "See tähendab sõda," lausus esindaja.

Lätit on viimasel ajal tabanud yks skandaal teise järel. Märtsis vahistati Ventspilsi linnapea ja suurärimees Aigars Lembergs. Mais lõhati pomm, et tappa tolliameti krimiosakonna juht. Hetkel on käimas korruptsioonivastase ameti juhi Aleksei Loskutovi hammaste suust välja kangutamine julgeolekuteenistuse keldrites. Veidi varem heideti endine julgeolekutöötaja, keda kahtlustatakse tolliameti krimiosakonna auto õhkamises, julmalt autost välja ja jäeti hoolimatute suurärimeeste maasturite kummide alla kiirteele. Peaminister Kalvitis pidi möönma, et riigis tegutseb endistest KGB-lastest ja Läti julgeolekuteenistuse töötajatest koosnev bande.

Yleeile kohtus käputäis indiviide peaministri juhtimisel nimetatud endistest KGB-lastest ja Läti julgeolekuteenistuse töötajatest koosneva bandega. Kaks poolt istus maha läbirääkimistelaua taha ja pidasid kaks ööd ja päeva jutti nõu. Äsja lõppenud läbirääkimiste tulemusel otsustati võim Lätis ka formaalselt enda kätte võtta ja lõpetada nn demokraatia mängimine. "Odavat Ameerika importdemokraatiat pole meile vaja," lausus bande esindaja.

Peaministri moodustatud valitsuskabinetis on võrdsetel alustel esindatud käputäis indiviide ja julgeolekutöötajate bande. Käputäie kätte jäänud peaministrikohta tasakaalustavad bande kontrolli all olevad kaks jõuministeeriumi kolmest. Valitsus on juba otsustanud, et Läti lahkub Iraagis ja Afganistanis koalitsioonist ning edaspidi taotleb ylemvõimu mõlemas riigis. Välistatud pole koostöö kohalike terroriorganisatsioonidega.

Kodurindel on kavas vallutada ja seejärel maha lõhkuda USA saatkond. Uues valitsuse sõjakabinetis bande poolt esindav välisminister ytles, et ka sõjas säilivad Lätil USAga erilised ja soojad suhted. Käputäie indiviidide sõbrad kiitsid oma mängumaa Läti riiklike huvide kaitsel, olgugi radikaalsete meetmetega, igati heaks, mis tähendab, et moodustatud sõjakabinetil on lai kandepind.

Loe ka: USA ja Läti pöörasid tülli

Kommentaare ei ole: