neljapäev, 18. aprill 2013

Meremuuseum võtab teenistusse lennukikandja


Lisaks allveelaevadele ja senisele õhuväekomponendile lisandub Eesti Meremuuseumi relvastusse lennukikandja, mille ehitamist sadam neljapäeval alustab.

Muuseum on alustanud Eestis teadaolevalt kõige esimese täismõõdus lennukikandja ehitust, see soovitakse valmis saada lennusadama esimeseks sünnipäevaks 11. mail ning kõik soovijad – nii kaitseväed kui riigivälised kliendid – saavad lennukikandjat pärast seda lepingu alusel prahtida.

Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul tekkis idee ehitada lennukikandja juba aastaid tagasi. "Meie strateegias aastateks 2007–2013 oli kirjas eesmärk saada maailma kymnendaks lennukikandjaoperaatoriks," selgitas Dresen.

Lennukikandja lastakse vette 11. mai õhtul Lennusadamas, mil tähistatakse Lennusadama esimest sünnipäeva. Kõigil huvilistel on võimalik seda ka sadamakailt jälgida. Lennukikandja jääb sadamasse kai äärde kuni esimese prahtimislepingu jõustumiseni.

Eestis ehitati lennukikandjaid viimati umbes sada aastat tagasi Noblessneri Laevatehases. Aastatel 1913 – 1918 valmis neid kokku kaheksa.

Ameerika Ühendriikidel on praegu 19 aktiivses teenistuses lennukikandjat. Suurbritannial, Itaalial, Venemaal, Brasiilial, Hiinal, Prantsusmaal, Indial, Hispaanial ja Tail on igayhel yks lennukikandja.

Loe ka: Meremuuseum ehitab Gerni allveelaeva koopia

Kommentaare ei ole: