kolmapäev, 12. detsember 2018

Galadriel: Keskmaa lendrelvastuse likvideerimise leping on surnud

Vestluses kääbik Frodoga nentis Valge Nõukogu liige haldjas Galadriel, et Keskmaa lendrelvastuse likvideerimise leping on surnud. Teise Ajastu lõpul Gondori ja Mordori vahel sõlmitud lepe nägi ette loobumist lendrelvastuse, nagu lohede ja kotkaste kasutamisest ning olemasolevate relvade hävitamist. Samas on Mordor juba pikka aega väljendanud seisukohta, et leping on oma tähenduse minetanud. Tõendina sellest on Mordori esindajad viidanud kotkaste kasutamisele päkapikkude poolt viie väe lahingus.

Kui Mordori vastuseis leppele on kestnud juba pikemat aega, siis Gondori valitseja Denethor on sarnasele seisukohale asunud alles hiljuti. Mitmed vaatlejad syydistavad selles liigset palantiri vahtimist, samas kui teised on Galadrieli meelest õigustatult võtnud seisukoha, et kuna ka teised Keskmaa rahvad on lendrelvastuse kasutusele võtnud, siis pole lepingul praegusel kujul enam mõtet. Tema ettepanekul võiksid relvastuskontrolli režiimid tegeleda näiteks lendavatel olenditel ratsutavate Nazgulite keelustamise, mitte olendite endiga, ning sellealastesse läbirääkimistesse tuleks kaasata kõik Keskmaa julgeolekunõukogu 5 alalist liiget.

Galadrieli kinnitusel ei tähenda see siiski võidurelvastumise hullust nagu Teisel Ajastul, sest see tooks kaasa Mordori majanduse kokkuvarisemise.

Loe lisaks: Keskmaa tuumarelvastuse likvideerimise leping on surnud, rääkis ICDS juht Sven Sakkov

Kommentaare ei ole: