reede, 1. mai 2009

Läti peab raha säästmiseks vangid maha laskma

Läti justiitsminister teatas, et kui kinnipidamisameti eelarvekärbe ulatub üle 30% peab hakkama justiitsministeerium vange kinnipidamise asemel maha laskma.

Ministeeriumi kokkuhoiuettepanekud näevad ette kõigi riigi vanglate sulgemist ja kinnipeetute hukkamist. Läti justiitsministri sõnul kaalub riik ka vangidele amnesteerimise ja hukkamise vahel valikuvõimaluse andmist: "ei ole mõeldav, et me kurjategijad niigi raskel ajal tänavatele märatsema laseme. Seepärast annabki Läti riik valida kas surm või edasine elu ausa inimesena." Amnestia valinud vange ähvardab uute kriminaalkuritegude sooritamisel surmanuhtlus.

Inimõiguste eest seisev organisatsioon Amnesty International on Läti ettepanekud karmilt hukka mõistnud.

Ülejäänud Euroopa Liidu riigid pakkusid amnesteerimise asemel välja Läti vanglate doteerimise võimalust, sest pärast Šengeni lepinguga liitumist on kõigil Lätlastel ELi liikmesriikide vahel vaba liikumise võimalus. "Euroopal on odavam Lätlasi vangis hoida kui neid mööda riike taga ajada ja kohtuprotsessidele aega ja raha kulutada," selgitas Euroopa Liidu ministrite nõukogu oma äsja tehtud avalduses.

Läti justiitsministeeriumi sõnul on surmaohus inimestel kõrgem motivatsioon jääda eetiliseks, ausaks, ning riigi sammud ei kujuta arvestatavat ohtu naaberriikide julgeolekule.

Loe ka: Läti peab raha säästmiseks vangid vabadusse laskma

Kommentaare ei ole: