neljapäev, 21. mai 2009

Soomes avastati esimene polüseemiajuhtum

Soomes Huutalas avastati esimene võimalik polüseemiajuhtum, turismireisilt saabunud inimene on ravil Huutala keskhaiglas.

Patsient viidi haiglasse eile õhtul ning ta saab viirusevastast ravi, vahendas Ilta-Sanomat.

Patsiendi seisund on stabiilne. Arstid kontrollivad ka patsiendi lähedasi. Lõplik teave viiruse kohta saadakse nädala jooksul.

Mõne kuu eest alanud polüseemiapuhang on tänaseks nõudnud ka esimesed inimelud. Eri riikides on tarvitusele võetud mitmesugused abinõud. Eelkõige tihendatakse veterinaarkontrolli, piiratakse turismi ning varutakse vaktsiini. Ainuüksi Austraalia on seadnud valmis 5,5 miljonit doosi polüseemiavaktsiini, varusid kavatsetakse aga suurendada kuni 10 miljoni doosini. Maailma majandusele on polüseemia põhjustanud juba miljardite dollarite eest kahju.

Tervishoiueksperdid kardavad, et polüseemia võib kohanduda inimorganismiga ning muutuda hävitavaks taudiks, kuna inimestel puudub immuunsüsteemis sellise haiguse vastu kaitse. Ka Euroopa Liidu ametnikud rõhutavad, et taudi laienemise oht on suur. Jaapanis ja Koreas avastatud kolded näitavad, et ka suured vahemaad ja mered ei takista selle levikut.

Kommentaare ei ole: