kolmapäev, 21. juuli 2010

Leivaliit: Prantslased tunnevad rukkileiva vastu kahtlast huvi

Eesti leivaliidu direktori Arnold Kimberi sõnul on prantslased viimasel ajal tundnud kummalist huvi eestimaise rukkileiva vastu. "Seoses Strasbourgis peatselt algava Euroopa toidukultuuri festivaliga on järsult kasvanud Prantsusmaa ettevõtete ja eraisikute arv, kes soovivad lähemalt tutvuda Eesti rukkileivaga," selgitab Kimber olukorda. "Prantslased astuvad meie lettide ligi toidumessidel ja pyyavad kõikvõimalikke ettekäändeid kasutades tungida tootmishoonetesse - alles eile avastasime yhe, kes oli maskeerunud torumeheks. Nii kirjalike kui ka telefonipäringute arv on tõusnud enam kui sajakordseks."

Leivaliidu hinnangul ei saa niisugust huvi mingil juhul pidada loomulikuks ega tavapäraseks. "Rukkileib ei kuulu prantslaste tavalisse toiduvalikusse," kommenteerib dietoloog Lai Laser toimuvat. "Ykski normaalne prantslane ei ole iial midagi seesugust söönud ega söögi, nende organism pole taolise toiduga harjunud. Mis iganes prantslasi ka rukkileiva juurde meelitab, ei ole seotud maitse ega toiteväärtusega."

Väidetavalt kontrollib kaitsepolitsei võimalust, et hulgaliselt mitmesuguseid seeni, sealhulgas pärme ja hallitust sisaldava dieedi tõttu eraldub rukkileivast prantslaste organismis narkootilise toimega aineid. Kapo pressiesindaja keeldub siiski neid spekulatsioone kommenteerimast.

Kuni vastavad organid pole asjasse selgust toonud, soovitab Leivaliit eestlastel järgida mõistlikke ettevaatusabinõusid. Prantsusmaale reisijatel on ohutum hoiduda leivatooteid kaasa võtmast, samuti ei maksa prantslaste nähes rukkileiba syya ega nendega leivast vestelda. Inimestel, kes märkavad mõnd leiva suhtes kahtlast huvi ilmutavat prantslast, palutakse võtta kiiresti yhendust Leivaliiduga telefonil 52 28 805.

Loe ka: Leivaliit: prantslased tunnevad rukkileiva vastu tavapäratut huvi

Kommentaare ei ole: