teisipäev, 14. juuli 2020

Kopli lahes ujub Nassim Taleb

Tallinnas Kopli lahes ujub juuli algusest peale Eestis haruldane külaline – menuautor Nassim Taleb, seltsiks parv kohalikke sotsiaalteadlasi ja arvamusliidreid.

"Märkasin teda kõrkjate vahelt, ujus seal koos luikedega," ütles Talebi austaja Hardo Pajula. Ta jalutas Rocca al Mare kooli juurest alla mere äärde ja heitis pilgu Stroomi ranna poole. Üksik kiilanev meesterahvas jäi valgete luikede vahel kohe silma ning Pajula mõistis järsku, et see pole keegi muu kui tuntud kolumnist ja "musta luige" mõiste populariseerija. Kohe rebis ta ka ise riided seljast ja kargas samuti merre. Tänaseks on Talebi ja Pajulaga liitunud arvukalt teisigi õpetlasi ja arvamusliidreid, nagu Kaur Kender, Mihkel Kunnus ja Ahto Lobjakas.

Kultuuriteoreetik ja poliitik Mihhail Lotman oletas, et Taleb võib olla pagenud mõnest Ameerika kõrgkoolist. Nimelt peetakse kolumniste Ameerika ylikoolides päris palju, kuid nende põli on seal seoses kestva koroonakriisiga ysnagi hapu.

"Taleb kyll ei paaritu siinsete arvamusliidritega, aga seltsib hästi, esindavad nad ju sarnast maailmapilti," tähendas Lotman. "Ta võib nendega koos talvituda ja loomuliku elu lõpuni elada."

Märke sellest, et kolumnist tõesti valmistub siia talvituma jääma, on tõepoolest näha juba praegugi. Pajula, Kunnuse ja teiste abiga on ta juba Stroomi randa pysti löönud algelise roigastest onni, mida arvamusliidrid on juba asunud katma ka kõrkjatega.

Postimees: Kopli lahes ujub eksootiline iludus

Kommentaare ei ole: