reede, 29. jaanuar 2021

Tesla omanikud peavad sõidukile kleepima valvekaamerate infotahvli

Andmekaitse inpsektsioon nõuab teavitussilti kõigilt sõidukitelt, millel on salvestav valvefunktsioon või liikluskaamera.

Seoses liikluskaamerate ja sõidukite salvestusfunktsioonide odavnemisega on sagenenud rikkumised, kus  sõidukijuht jätab ümbrust jälgivast kaamerast teavitamata. Teadupärast võib oodata kaamerast teavitamata jätmise korral trahv isikuandmete ebaõige käitlemise tõttu.

Amet on erilise jälgimise alla võtnud Tesla omanikud, mille Sentry Mode salvestab auto ümbruses liikujad, tehes sealjuures biomeetrilist tuvastust eristamaks niisama objekte inimestest. Andmed salvestuvad ringpuhvrisse ning alarmi korral pikemalt. Nii satuvad ohtu hoovidel liikujate, parklas möödatrügijate ning autovaraste ja teslahuviliste isikuandmed ja privaatsus.

Nõue kohaldub võrdse kohtlemise printsiibist lähtuvalt ka neile teslaomanikele, kes antud funktsionaalsust ei kasuta.

Sildid tuleks paigutada nii, et avalikus ruumis viibijal oleks võimalik vältida kaamera vaatevälja sattumist: auto küljel, loetav vähemalt 50m pealt ning eesiklaasil, ideaalis nii tavaline kui ka tagavaatepeeglist loetav versioon. Kuna auto paikneb reeglina avalikus ruumis, peab auto omanik olema teadlik, et on piirkonna vastutav andmetöötleja.

Siltidel on vaja selgitada jälgimise eesmärki, selle võimalikke õiguslikke aluseid ning vastutav isik ning tema kontaktid. Lisaks tuleb kättesaadavaks teha väljastamise kord.

Kõige mugavam on silte luua AKI sildiviisardiga.

Suunised ei kehti neile sõidukite tagurduskaameratele, mis ei salvesta.

Kommentaare ei ole: