reede, 28. detsember 2007

Kirjanike Liit mõistab Krossi surma hukka

Kultuuriministeeriumi teatel yhineb Eesti Kirjanike Liidu yhisavaldusega Jaan Krossi surma hukka mõistmise asjus. Tartu NAK pidas siiski vajalikuks eraldi avalduse tegemist.

"Eestile meeldib Kirjanike Liit ja seega on Kirjanike Liidu yhisavaldus kõigi lugejate seisukohti väljendav," kinnitas kultuuriministeeriumi pressiesindaja HMSile.

Kirjanike Liidu avaldus kõlab nii: "Kirjanike Liit mõistab teravalt hukka Jaan Krossi surma omas kodus Tallinnas.

Kirjanike Liit mõistab ekstremismi hukka kõigis tema vormides ja väljendab oma soovi, et see traagiline syndmus ei õõnesta kirjanduse demokratiseerumise protsessi. Veel enam, Kirjanike Liit kutsub kirjanikke yles taanduma vägivallast ja rahutustest ning järgima rahvusliku leppimise teed.

Kirjanike Liit väljendab oma sydamest tulevat kaastunnet nii Jaan Krossi kui teiste ohvrite perekondadele. Kirjanike Liit loodab siiralt, et selle barbaarse vägivallaakti eest vastutajad tuuakse kohtu ette."

Samas pidasid Tartu NAKi president Vahur Afanasjev, peaminister Aapo Ilves ja välisminister Piret Jaaks vajalikuks Tartu NAKi poolt yhisavalduse tegemist. Ka selles avalduses mõistetakse Jaan Krossi surm hukka.

Tartu NAKi kantselei väljastatud avalduses teatab Afanasjev, et ta loodab, et Krossi surm ei vii vägivallaspiraalini ning et demokraatia areng Eesti kirjanduses tugevneb.

Peaminister Aapo Ilvese sõnul on Jaan Krossi surm tagurpidisamm demokraatia teel. Ilves rõhutas, et Kross naasis vapralt Eesti kirjandusse, et võtta osa vabast turumajandusest ja edendada demokraatiat.

"Tema surm on tagasilöök demokraatiale ja šokeeriv meeldetuletus Eesti kirjanduse sisekonfliktidest," selgitas Ilves.

Tartu NAKi välisminister Piret Jaaks märkis, et Jaan Krossi surm toob negatiivsed tagajärjed kaasa mitte yksnes Eesti, vaid ka naaberkirjandustele, sealhulgas ka setu kirjandusele.

Loe ka: Euroopa Liit mõistab Bhutto mõrva hukka
Kirjanike liit avas kaastundeavalduste raamatu Jaan Krossile

Kommentaare ei ole: