esmaspäev, 31. märts 2008

Pangatehingutest võidavad kõige enam juudid ja vabamyyrlased.

Rahandusminister Ivari Padari määruse eelnõu rahapesu tõkestamiseks sunnib krediidiasutusi alates sygisest oma klientidelt senisest rohkem infot koguma. Sellega seoses tuleb ärimeestel aru anda ettevõtte juhtimisstruktuuri, olulisemate äripartnerite, tehingute aluseks oleva vara päritolu ja lõpliku kasusaaja kohta.

"Pangaga kliendisuhte sõlmimisel peab klient deklareerima fyysilise isiku, kes on lõplik kasusaaja. Välismaiste omanike ning keerulise omandistruktuuriga võib esitatud andmete kontrollimine olla väga raske ning kulukas," nentis Hansapanga sisejärelvalve osakonna juht Toomas Vaks.

"Uus seadus kohustab panku välja selgitama ka tegeliku kasusaaja ehk isiku, kelle huvides või kasuks tehing tegelikult tehakse. See nõue kehtib nii fyysiliste kui ka juriidiliste isikute kohta," kinnitas Pangaliidu juht Katrin Talihärm. Ta selgitas, et näiteks juriidiliste isikute puhul peab pank välja selgitama ettevõtte fyysilisest isikust omanikud ja seda isegi juhul, kui need peituvad mitme juriidilise isiku omandi taga.

"Esmajärjekorras pöördub pank selgituste saamiseks kliendi enda poole. Lisaks tavapärasele isikusamasuse tuvastamisele ning eelpool mainitud tegelike kasusaajate väljaselgitamisele, kysivad pangad oma klientidelt teavet juriidilise isiku tegevusvaldkondade ja -profiili, juhtimisstruktuuri, ärisuhte ja tehingu eesmärgi, tehingu aluseks oleva vara päritolu, olulisemate äripartnerite ja maksetavade jne kohta," rääkis Talihärm.

Rahandusministeeriumi finantspoliitika osakonna jurist Kristel Juhanson soovitas igal ettevõtjal põhjalikumalt tundma õppida oma partnereid, kellega neil on lepingulised suhted. "Ettevõtja peab suutma selgitada pangale oma tehingute eesmärke, kui pank vastava nõude esitab," ytles ta.

HMSi uuriv toimetus syvenes põhjalikult kysimusse, kes on kõige tyypilisemad lõplikud kasusaajad pangatehingutest. Mitte eriti yllataval moel osutusid nendeks juudid ja vabamyyrlased. Nimelt saavad juudid kasu ligikaudu 45% tehingutest, kuna igalt paaritu arvuga lõppeva summa ylekandelt maksavad pangad juutidele yhe eurosendi suuruse summa.

Vabamyyrlastele osutusid kasulikuks aga kuni 65% tehinguist; konkreetsed tehingud valitakse loosi teel, täpne meetod sõltub kuufaasidest.

Absoluutsummades saab pangandusest kõige enam kasu Poolas Krakowi lähedal elav 86-aastane Lazar Gurewitsch, kes on ainsana samaaegselt nii juut kui ka vabamyyrlane. Tema põhilised väljaminekud kuluvad kassitoidule ja tee kõrvale tarvitatavatele suhkrutykkidele, tulude ylejääki hoiab ta aga madratsis. Sissetulekute tõstmiseks kaalub Gurewitsch ka kommunistliku parteiga liitumist, kui see Poolas kord taastatama peaks.

Loe ka: Pangad hakkavad sügisel klientide järele rohkem nuhkima

Kommentaare ei ole: