teisipäev, 8. aprill 2008

Leedu ja Läti piirikonflikt teravneb

Leedu natsionalistid korraldasid öösel vastu teisipäeva juba teise pealetungi Läti piirialadele. Läti eriüksuslastel õnnestus pealetung automaatide abil tagasi lüüa. Inimkaotustest andmeid ei ole.

Läti välisministeerium on juba esitanud Leedule noodi natsionalistide lubamatu tegevuse osas, milles annab teada, et Leedu suutmatus mässulisi ohjeldada võib seada tugevasti ohtu riikidevahelise koostöö. Läti peaminister ei välistanud konflikti laienemise korral ka sõjalist sekkumist.

"Praegu on selge, et Leedu ei soovi probleemiga aktiivselt tegeleda ja see jätab meie piirialad kaitseta," kommenteeris Läti peaminister. Peaminister ei välistanud ka NATO leppe viienda artikli rakendamist, mis käsitleb ühe rünnakut ühe NATO liikmesriigi vastu rünnakuna kõigi liitlaste vastu.

Venemaa peaminister Vladimir Putin tervitas konflikti ja lubas selle lahendamisel kindlasti ka sõjalist abi osutada. "Praegu veel selget otsust ei ole: Leedu ründamine oleks Valgevene enklaavistaatusest väljatoomisel kriitilisem: oleme äraootaval seisukohal kas Leedu heidetakse NATOst välja või mitte."

Eesti kaitsejõudude pressiesindaja teatel on meie vabariik võtnud positsioonid Ruhnu ümbruse paiknevate kiluvarude kaitseks ning tõrjuvad juba praegu aktiivselt küberründeid Eesti kriitilisele infrastruktuurile. Peaministrilt kommentaare saada ei õnnestunud, sest praegu on tarvis kiiresti-kiiresti teiste parteide arvelt mainet päästa.

Loe ka: DELFI: 50 üle piiri tunginud leedulast peksid Läti asula laiali

Kommentaare ei ole: