pühapäev, 21. detsember 2008

Varga peas põlev myts võib päästa Eesti energeetika

Eesti rahvatarkus ytleb juba ammu, et varga peas põleb myts. Tallinna Tehnikaylikooli noored teadlased liitsid selle teadmise kapo uue korruptsioonivastase võitluspuhanguga ning said tulemuseks lahenduse Eesti energeetikaprobleemile: korruptsioonielektrijaama.

Olemuselt põhineb korruptsioonielektrijaam samal printsiibil kui soojus- ja tuumaelektrijaam: eri allikatest pärinevat soojust kasutatakse veeauru tekitamisel, mis omakorda ajab ringi turbiine. Erinevus seisneb vaid soojusenergia päritolus, mis võib eralduda nii põlemisprotsessis kui ka tuumareaktsiooni käigus.

Akadeemik Anto Raukase sõnul pole TTY teadlaste leiutises midagi imelikku. "USAs alustati analoogseid katseid vabariiklaste kasutuselevõtuks juba kymmekond aastat tagasi," kinnitab Raukas. "Meil Eestis on lihtsalt harukordselt head tingimused korruptsioonienergeetika arendamiseks, just nagu põlevkivigagi." Kindlasti soovitab Raukas aga võtta Rahvaliit ja Keskerakond arvele riikliku tähtsusega maardlatena. Teiste erakondade kytteväärtust peab ta esialgsete katsete põhjal madalamaks, kuid näeb nendeski teatavat perspektiivi. "Piisavalt arenenud tehnoloogia korral võib korruptsiooni käsitleda taastuva loodusvarana," rõhutab tunnustatud geoloog uue energiaallika omapära.

Praeguseks on noored teadlased moodustanud leiutise rakendamiseks spin-off-firma Jyri tehnopargis. Projekti rahastamiseks peetakse läbirääkimise Eesti ärimeestest koosneva konsortsiumiga, kuhu teiste hulgas kuuluvad Jyri Mõis, Urmas Sõõrumaa ja Rainer Nõlvak. Eesti esimene korruptsioonielektrijaam loodetakse käivitada aastaks 2020.

Kommentaare ei ole: