esmaspäev, 3. august 2009

Tartu Ülikoolis kogunevad kultuuripärandi uurijad

TARTU ÜLIKOOL
Pressiteade
03.08.2009

Viimastel päevadel on tartlased märganud, et Tartu Ülikooli ümber kogunevad kultuuripärandi uurijad. Valjult häälitsevate uurijate salgad kükitavad tänavatel, haljasaladel ning majakatustel. Murelikud linnakodanikud on pöördunud korduvalt ülikooli, linnavalitsuse ja politsei poole.

"Tegelikult ei ole kultuuripärandi uurijad ohtlikud," selgitab kultuuripärandi uurijate uurija Kristin Kuutma. Kuutma sõnul arutlevad uurijad kultuuripärandiga seonduvate kultuuri- ja sotsiaalpoliitiliste probleemide üle. "See on neil umbes samasugune rituaal või instinkt nagu kuldnokkade iga-aastane ränne või metsiste pulmatants," kinnitab uurijauurija.

Siiski soovitab Kuutma parvedesse kogunenud kultuuripärandi uurijaid võimalikult vähe häirida. "Me pole täielikult kindlad, kuidas nad sellele reageerivad," möönab teadlane. "Kultuuriuurijate uuringud on siiani alles lapsekingades ning suurte masside käitumisest teatakse väga vähe." Kuutma sõnul vajab tänapäeval üha laienev kultuuriuurijate populatsioon süvitsi uurimist – teadusliku konteksti osa selle kujunemisel ja levimisel ning kultuuripoliitika ja kultuuriuurijate vastastikuse mõju analüüsimist.

Ka linnavalitsuse ametnike sõnul pole mureks põhjust. Linnakodanikele pannakse vaid südamele, et nad kultuuriuurijaid ei toidaks, vastasel korral ei pruugi kultuuriuurijad kogunemise lõppedes linnast lahkuda, see võib aga mõjuda halvasti kohalikule ökosüsteemile ning levitada haigusi. Kultuuriuurijate järelvalvet korraldavad asjakohased institutsioonid, kultuuriteaduste ja kunstide instituut ning kultuuriteooria tippkeskus.

Lisainfo: Monika Tasa, kultuuriteooria tippkeskuse koordinaator, tel 737 5654, monika.tasa@ut.ee ja www.ut.ee/CECT

Lugupidamisega

Karin Volmer
Tartu Ülikool
pressiesindaja
tel +372 737 5683
mob +372 5202807
e-post: avalik@ut.ee
http://www.ut.ee/yldinfo/press

Kommentaare ei ole: