laupäev, 2. veebruar 2008

President Ilvese eestvedamisel asutati täna Mälu Instituut

VABARIIGI PRESIDENDI KANTSELEI
PRESSITEADE

Kadriorus 2008
President Ilvese eestvedamisel asutati täna Mälu Instituut

Täna asutati Kadriorus president Toomas Hendrik Ilvese eestvedamisel 20. sajandi teisel poolel Eestis toimunu põhjalikumaks uurimiseks Mälu Instituut. Instituudi asutajateks on Tiit Sepp, Rein Kilk, Leon Glikman, Indrek Teder, Hannes Tamjärv, Jaan Manitski. Nõukogu esimeheks valiti Tiit Sepp.

"Täna me asutasime Mälu Instituudi, mis on jätkuks põllumajandusminister Ester Tuiksoo loodud Eesti toidu kampaaniale ja rahvuskala konkursile. Mälu Instituudi eesmärgiks on uurida Eesti Vabariigi kodanike toitumisharjumusi aastatel 1944–2008," ütles president Ilves.

Riigipea rõhutas, et Mälu Instituudi uurimistöö on vajalik, saamaks viha ja eelarvamusteta üle halbadest toitumisharjumustest ning tulemaks toime kaasaegse toidu poolt esitatavate väljakutsetega. "Ma ei soovi, et meie halvasti mälutud toitu saaks veel aastakümneid kasutada malakana sisepoliitikas või ka välispoliitikas," sõnas riigipea. "On äärmiselt tähtis, et eestlased ei riskiks puhitistega oma rahvuskehandis ning näriksid iga suutäit vähemalt 33 korda, toidule peale juues aga 36 korda."

"Mälu Instituut tuleb üles ehitada viisil, mis väldiks politiseeritud toitumiskultuuri käsitluse loomist meie lähimineviku kohta," ütles president Ilves, lisades, et instituudi puhul tuleb kasutada täpselt sama töökorraldust nagu rahvuslike kalade uurimise puhul kasutas Tuiksoo komisjon.

Eesti riigipea hinnangul on Mälu Instituudi juures on seega kõige olulisemaks sammuks järjekordsete rahvusvaheliste komisjonide loomine, kellest üks suunaks uurimistegevust, teine koostaks vajalikud üldistused ning kolmas annaks vajadusel ka hinnanguid. Ka on majanduskasvu pidurdumise ajal tähtis luua rohkelt uusi kõrgepalgalisi töökohti, mis parandaksid Eesti majandusnäitajaid.

Lisainfo:
Kristel Peterson
presidendi kantselei
avalike suhete osakond
tel 631 6229
gsm 501 2107
kristel.peterson@vpk.ee
www.president.ee

Kommentaare ei ole: