esmaspäev, 25. veebruar 2008

Paet: Aitame Ameerikal Euroopale pooleteralisi viisavabadustingimusi kehtestada

Riigikogus keskerakondlaste arupärimisele viisavabastusest Ameerika Ühendriikidega vastanud välisminister Urmas Paet lubas, et lõppkokkuvõttes saab ülejäänud Euroopa sama karmid tingimused kui Eesti.

Paeti sõnul on mitmete teiste ELi liikmesriikide viisavaba režiim kergem seepärast, et see on sõlmitud varem. Ta lisas ka, et see kord läheb ühtlustamisele ja seda ranguse suunas.

"Ei ole lihtsalt mõeldav, et Ühendriikidesse lendab inimene, kellelt ei ole võetud põrnakaabet," selgitas minister riigikogule. "Sealt on kohe näha, kas inimene on elus sealiha söönud või mitte."

Sealiha on teadupärast terroristide peletamisel väga tõhus vahend ning selle esinemine inimkehas näitab Ameeriklastele, et tegemist on niiöelda "puhta poisiga". "Eestlastel midagi karta ei ole," lisas minister ja määris omale otse kõnepuldis pekki laubale.

Paeti sõnul on meie eesmärk olukord, kus kõiki Euroopa Liidu liimesriike koheldakse võrdsetel alustel. Eestile karmide tingimuste vastuvõtt on võrdse Euroopa saavutamisel üks esimesi samme. "Eesti on ju alati eesrinnas olnud riik, me soovime ju kõik, nii ka jätkuks."

Uue korra järgi võetakse kõikidelt potentsiaalsetelt Ühendriikidesse reisijatelt sõrmejäljed, DNA-jälg, põrnakaabe, võrkkesta foto, tavaline foto, alastifoto, biomeetriline pass, inimõigused ja õigus õiglasele kohtumõistmisele.

Paeti vastus näitab, et Eesti on tõepoolest nõus andma oma riigi andmebaasid Ühendriikide kasutusse ning et Eesti võim on nõus õõnestama kõigi Euroopa kodanike privaatsust, minnes kaasa haiglaselt paranoiliste turvameetmetega.

Keskerakondlastest arupärijad olid kutsunud Paeti riigikogu ette seetõttu, et ise parajasti opositsioonis olles oli neil mõnus praalida, et Reformierakond on sunnitud Eesti nõrkust tunnistama ja sedavõrd alandaval moel viisavabastuse saama.

Arupärijate ametlik sõnastus keskendus uurimisele, missugusel põhjendusel on valitsus sellega nõus ja miks Eesti ei tegutse viisavabaduse küsimuses koostöös Euroopa Liiduga.

Loe ka: Paet: Eesti viisavabadus USAga ei tule pooleteraline

Kommentaare ei ole: