reede, 12. oktoober 2007

Eesti maaväge võib oodata laialisaatmine: haigete armee ajas eelarve lõhki

Jätkuks kirgi kytnud kaitseväe reformi teemale kerkisid armee ehk maaväe tuleviku kohale Eestis mustad pilved. Seletamatu haiguste laine, mis maaväe ajateenijaid, yleajateenijaid ja tegevteenijaid on tabanud, võib viia väeliigi kadumiseni.

"Pole välistatud maaväe laialisaatmine," ytles riigikaitse kysimustes julgelt sõna võttev riigikogu rahanduskomisjoni liige Jürgen Ligi. "Meie prioriteetideks peaksid jääma kyberkaitse, õhuseire, miinide kahjutustamine Läänemeres ning Miinisadama laiendamine."

Allohvitser, kes on truudusest vabariigile kaotanud isikunime, kurtis Haige Mõistuse Syndikaadile kyyslaugupuudust pataljoni sööklas ning spekuleeris, et regulaarsete suurte kyyslaugutarnetega oleks maavägi võimalik päästa.

Kõrge NATO liikmesmaa sõjaväelase sõnul on Eesti mereväel ja õhuväel väga hästi tasakaalustatud arengukavad ja eelarve, eriti arvestades asjaolu, et Eesti kulutab väga palju erinevate relvasüsteemide ja infrastruktuuri loomise hangeteks. Erinevalt õhu- ja mereväest on maaväel väga palju vananenud varustust, millest vabanemine on kallis, samas on kolme väeliigil korraga Euroopa avanenud tööturu ja kiirelt kasvavate majandustega raskusi uute inimeste värbamisel, palju lihtsam oleks yks väeliik likvideerida.

Kolm neljast kysitletud merekuningast ei näinud Eesti mereväe laienemisplaanides ohtu oma valdustele.

Loe ka: Haigete armee ajas eelarve lõhki ja
Haigete armee kasvab jõudsalt

Kommentaare ei ole: