teisipäev, 16. oktoober 2007

Tööjõupuuduses on syydi pikad poesabad

Kõik suuremad ettevõtted peale Selveri möönavad, et neil on tööjõu leidmisega probleeme, suurem osa peab selle põhjuseks pikki poesabasid.

Ekspress Grupi juhatuse esimees Priit Leito ytleb, et nende ettevõtetele ei ole tööjõupuuduse probleem võõras, ettevõte tegeleb sellega. "Tõstsime töötajate palku, võtame pidevalt tööle uusi inimesi. Planeerime muuta töökorraldust – mõelda välja elektroonilise lahenduse, mis lubaks kiiremini ja lihtsamini paigutada artikleid ajalehe kylgedele ning kiiremini kliente teenindada," märkis Leito.

Elcoteq Tallinn ASi tegevdirektor Heikki Mikael Mäki nimetab samuti tööjõupuuduse põhjuseks pikki poejärjekordi. "Ka meile ei meeldi tekkinud olukord, ma mõistan tarbijate kaebusi. Me palkame pidevalt uusi töötajaid ja pyyame vanu kassasabadest tagasi tuua," räägib ta. "Inimesed lähevad juba varahommikul poeukse taha seisma, ent selleks ajaks, kui nad sealt taas välja pääsevad, on tööpäev juba läbi."

Ka Tallinki jaoks on tööjõupuudus seoses järjekordadega terav probleem, tõdes Tallinki juht Enn Pant.

Eesti Tarbijayhistute Keskyhistu (ETK) pressiesindaja Regina Aasumetsa sõnul on temagi tuttavad kaevanud tööjõupuuduse yle. Töötajad ei jõua poest ei kontorisse ega tootvale tööle, kogu nende aeg kulub pikkades järjekordades, mis tekivad peamiselt hommikul kella 7 ja õhtul kella 11 vahel. Tema arvates ei tulene tööjõu vähesus siiski mitte järjekordadest, vaid tehnilistest probleemidest (pangakaardid, ebaselged kaubakoodid jne) ning inimfaktorist. Et anda ettevõtetele juurde töötajaid, vähendasid ETK kauplused kaupade arvu lettide taga ja vallandasid pooled kassapidajaist. Eksperimentaalkorras käivitati Tallinnas Sõpruse puiesteel asuvas Konsumi kaupluses ekspresskassa, kus kaupluse töötaja viib kliendi korvist kaubad tagasi ning juhatab kliendi kohe uksest välja. Vajadusel kasutab ETK selleks ka renditööjõudu.

A-Selver ASi direktor Ain Taube ei arva, et tööjõupuudus oleks seotud järjekordadega Selveri ketis. "Kui võrrelda sellega, mis oli pool aastat tagasi, ei olegi olukord turul nii halb," märkis Taube tööjõupuuduse kohta.

Järve Selveri direktor Marja Udras nõustub Taubega. "Meil ei ole järjekordadega probleeme. Mis puudutab aga televiisoreid, mis pandi hiljuti Järve Selveris iga kassa kohale, siis on see eelkõige vahend igavuse vastu, mitte järjekordade vähendamiseks, mida meil ei olegi. Tegelikult vaatavad televiisoreid peamiselt meie enda töötajad. Ma pole juba mitu kuud yhtki ostjat näinud."

Loe ka: Pikkades poesabades süüdi tööjõu puudus

Kommentaare ei ole: