teisipäev, 16. oktoober 2007

Savisaar võrdleb siga ja kägu

Uue ajakirja "Akadeemiake" esiknumbris ilmunud artiklis võrdleb harrastusbioloog Edgar Savisaar kõigile eestlastele tuntud loomi: siga ja kägu.

"Siga käib mööda maad, kägu seevastu lendab. Ka on keskmine siga oluliselt raskem kui kägu. See-eest on käol seljas suled, mitte harjased, ning tema laul on suviti kõigi kõrvadele äraytlemata kaunis kuulata, sea ruigamist ei kipu aga keegi varahommikuse metsa vahel ootama. Ka meile Viljaga meeldib Hundisilmas varavalges aken lahti lyya ja käo lõõritamast nautida. Praegu, tõsi kyll, on ilm selleks kylmavõitu," jagab Savisaar oma kirjutises nii pika elu jooksul kogutud teadmisi kui ka hinnalisi isiklikke kogemusi.

Tema hinnangul on kägu eestlaste seas laululinnuna populaarsem kui siga, see-eest eelistatakse siga igapäevasel toidulaual. Oma väiteid toetab Savisaar avaliku arvamuse kysitluste andmetega.

Uuringufirma EMOR projektijuht Jaanika Hämmal ytles täna Tallinna linnapea Edgar Savisaare artiklit kommenteerides, et võrreldud on kahte täiesti erinevat olevust. "Savisaar kasutas andmeid enda kasuks moonutatuna," kinnitas Hämmal. "Ning sea ja käo toetusprotsentide näites on võrreldud on kaht võrreldamatut uuringut."

Hämmali sõnul uuris seauuring Tallinna elanike toetust koduloomadele, käo oma aga yle Eesti ainult kodanike eelistusi, kui tuleks anda oma hääl riigikogu valimistel mõnele linnule. Viimases valimis domineerisidki kägu, luik ja jõeryyt. Hämmal lisas, et kuna artikkel oli niivõrd laiaulatuslik ja lahmiv, kavatseb ettevõte kui tervik selle kohta peagi avaldada ametliku seisukoha.

Loe ka: EMOR: Savisaar võrdles kaht võrreldamatut uuringut

Kommentaare ei ole: