kolmapäev, 10. oktoober 2007

Rahvusvahelisel munapäeval kylastab Eestit Humpty Dumpty

Tallegg tähistab rahvusvahelist munapäeva kõikidele Eesti lastekodulastele Klaabu munade kinkimisega. Traditsiooniliselt käivad Talleggi juhid kolmandat aastat järjest Tartu Mäe-kodu lastekodus pannkooke kypsetamas, sel aastal ujutatakse koos lastega mune ka Aura veekeskuses.

"Rahvusvaheline Munakomisjon soovitab tähistada munapäeva kogu maailmas just seepärast, et väärtustada muna ning munasöömist ja tuletada inimestele meelde muna kasulikkust," lausus ASi Tallegg juhatuse esimees Teet Soorm. "Tallegg on valinud munapäeva tähistamiseks oma tee: lastekodulastele munakinkimise. Klaabu muna on eriti vitamiinirikas, tavalistest munadest märksa toitainerikkam looduslik toitaine, mis peab kuuluma iga lapse menyysse. Seepärast saadame juba kolmandat aastat järjest munapäevaks igale Eesti lastekodulapsele Klaabu muna."

"Mul on väga hea meel, et lastekodud on leidnud Talleggi näol endale toreda sõbra, kellega tähistada munapäeva ning teha muudki koostööd," sõnas filmistaar Klaabu. "Laste vaimne ja fyysiline tervis sõltub suures osa sellest, mida nad söövad. Täisväärtuslik ja vitamiinirikas toit on tähtsad nii kasvamiseks kui ka vaimseks arenemiseks. Minu munad on rõõmuks kõikidele lastekodudele."

Munapäeva tähistavad munatootjad ja -kaupmehed ligi 50 riigis yle maailma. Suuremad kampaaniad ning yritused toimusid eelmisel aastal näiteks Mehhikos, Hispaanias, Ungaris, Hiinas, Austrias, Kolumbias, Venetsueelas, Nigeerias ja Peeglitaguses. Munapäeval tutvustatakse muna ja munaroogi, räägitakse nende kasumlikkusest ning õpetatakse munaga suhtlema. Näiteks olid Viini televisioonis eelmisel aastal riigi tippkokkade saated munaroogadest. Kuude väitel lendas läbi terve Austria suur õhupall, karjudes "Ei-mal-täglic" ("Muna päevas on okei") ning tuletades inimestele meelde, et munemine on tervislik ning kasulik.

Inglismaal korraldati möödunud aastal munanädal "Sporting Eggsellence", mille tutvustuskampaaniate raames kõnelesid ja toitumisspetsialistid muna kasulikkusest organismile ning profisportlased propageerisid munadega mängitavaid sportmänge.

Ungaris tähistakse tänavu juba viiendat aastat järjest rahvusvahelist munapäeva munafestivaliga. Mullu kypsetati seal maailma suurim munaroog, mis koosnes 8500 munast, 100 kilogrammist peekonist, 50 kilogrammist singist ja 200 kilogrammist muust.

Rahvusvahelist munapäeva tähistatakse Eestis neljandat, maailmas kymnendat korda. Rahvusvaheline Munakomisjon (YUK) soovitab munapäeva tähistada mitmel põhjusel: munad on kuulunud inimese toidusedelisse juba tuhandeid aastaid, muna on kõige toitainerikkam, kogu maailmas yks odavamaid toiduaineid ja seda tarbitakse väga erinevates kultuurides kõikidel kontinentidel. YUK tähistab munapäeva igal aastal oktoobri teisel nädalal.

Seoses munapäevaga kylastab Eestit ka Humpty Dumpty, eestlastele tuntud kui Muna Muna. Sel puhul toimub munaõhtul vastuvõtt Yhendatud Kuningriigi saatkonnas.

Kommentaare ei ole: